Mitt smultronställe: Toscana

Toscana landskap

Ett av mina ”smultronställen” vad gäller resmål är Toscana i Italien.

En väninna och jag reste dit i i slutet av september. Vi flög från Köpenhamn, via Frankfurt, till Florens. Det är ca 3 mil till vårt Bed and Breakfast, som heter Podere Montagione och ligger i Chianti-distriktet.

Chianti är namnet på en av  de mest välkända vinsorterna i världen. Chianti är framställt av druvsorterna Sangiovese och Cabernet.

Toscana vinrankor

Toscana har mjuka cypressklädda kullar, olivträd och vackra renässansslott  från 1400-talet , som är omgivna av vinrankor. Olivträden och vinrankorna står i kilometerlånga och spikraka rader.

Podere Montagione

Podere  Montagione där vi bor är en mycket gammal bondgård. Vissa delar av boningshuset i sten är från 1000 talet, sen har det byggts till och reparerats under åren. Bostadshuset är mycket stort. Stallet har man byggt om till vackra rum. Vissa rum har kök.

Frukosten äter man i det stora huset. Ägarna heter Sonia och Roberto. Ibland är vi med i det stora köket och lagar mat tillsammans. Det är roligt att lära sig nya rätter. Jag älskar italiensk mat!!

Varje region har sin egen matkultur och italienarna är mycket stolta över sina mattraditioner och för dem vidare till barn och barnbarn.

Om man vill gå in till byn på kvällen och äta på någon restaurang, måste man ta med en stor ficklampa, för det finns inga lampor alls. Det är alldeles kolmörkt.

Roberto ringar in härliga utflyktsmål på kartan till oss.

Vi  besökte vin och  olivgårdar. De är familjeföretag. När vi knackade på dörren kom det ofta en äldre kvinna eller man och öppnade. Försäljningen på gården tar den äldre generationen hand om och tillverkningen sköts av barn och barnbarn.

Jag rekommenderar att resa till Toscana på våren eller hösten. Under sommaren är det mycket varmt.

Man måste resa tillbaka många gånger, för det finns så mycket att uppleva: den vackra naturen, de vänliga människorna, den goda maten och vinerna, konst, mycket historia och kultur.

På gården träffade vi människor från Holland, Sydafrika, Singapore och Kanada. Internet är fantastiskt! På landet talar man inte engelska, men använd svenska och kroppsspråk. Det klarar man sig långt på.

Se mer på Podere Montagiones hemsida.

Buon Viaggio!!

/Anita

Toscana

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *