Rårakor med stekt fläsk och lingonsylt.

Rårakor och stekt fläsk med lingon

Receptet är för en person:

3 medelstora potatisar
1 liten gul lök
30 – 50 g margarin eller smör
1/2 msk matolja eller olivolja (för att rårakorna inte ska fastna i pannan.
200 – 220 g rimmat skivat fläsk eller hel rimmad fläsksida
Lingon (så mycket man själv vill )

Tillagning:

Börja med att skala potatisen och löken på den grövsta sidan på ett rivjärn. Vill du, kan du riva halva gula löken på den grövsta sidan och därefter resten på den finaste sidan. (På så vis får man ut mycket smak ur den gula löken.) Men det är viktigt att du EJ blandar löken och potatisen ännu. Skölj först den rivna potatisen med kallt vatten en gång och krama ur vattnet ordentligt. Sedan rör du samman potatisen med löken.

Sätt på ett stekjärn på medelhög värme, eller något högre. Lägg på margarinet/smöret när järnet börja ryka så smått. Låt det smälta till skummet som bildas delar på sig, då har fettet lagom temperatur.

Under tiden smaksätter du potatisblandningen med salt och peppar. Provstek först en liten råraka för att smaka så kryddningen är lagom. (Om man väntar för länge mellan att man kryddat och påbörjar stekningen, så kommer potatisen att vätska sig ytterligare på grund av att saltet drar ut vattnet ur potatisen. Så för säkerhets skull kan man krama ur potatisen och lökblandningen en gång till för att få bort så mycket vatten som möjligt.)

När detta sedan är gjort, så formar du blandningen till lagom stora och platta biffar.

Stek rårakorna ungefär 3-4 min på varje sida eller tills att de har fått en gyllenbrun färg. (När rårakorna är klara kan man lägga upp dem på ett ugnssäkert fat och sätta in det i ugnen på 100 grader, för att hålla rårakorna varma medans man steker fläsket.)

När man steker fläsket behöver man inte ha något fett i pannan, då fläsket oftast är mycket fett i sig själv! Stek fläsket tills du har fått en önskad stekyta. (Detta kan ju variera, då en del tycker om knaperstekt fläsk och en del tål INTE för hårt stekt fläsk.)

När detta sedan är gjort lägger du upp det fint med lingon på en tallrik.

Så är lunchen eller middagen serverad. SMAKLIG MÅLTID!!!

Kocken: Carsten Bellve

Tillagningen finns också att lyssna på Radiofontänens nybörjarkurs i husmankost, i programmet 4 november.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *