Själskadebeteende

Skär du dig själv? Tröstäter du? Kan man träna för att skada sig själv? Självskadebeteende står på agendan i dagens program. Med mikrofonen i hand pratar vi om olika sätt att agera självdestruktivt.  Vilka är de bakomliggande orsakerna? Kan man ta bort smärta genom att åsamka sig själv smärta? Och hur hjälper man någon med de här problemen?

Man räknar med att 80 procent tjejer och 20 procent killar utvecklar ett självskadebeteende. En av de tjejerna är Berny Pålsson och vi recenserar hennes bok Vingklippt ängel.

Och var går gränserna för definitionen av självskadebeteende? Är tröstshopping ett sätt att skada sig själv? I alla fall när skulderna ska börja betalas av. För kanske handlar det om att såra en bedövad själ?

Nästa vecka går Skåneveckan för psykisk hälsa av stapeln. Vi intervjuar Camilla, från Teater PsykBryt, som medverkar genom att spela teater om psykisk ohälsa. Med skådespelare som lider av psykisk ohälsa.

Nätilska, uppstoppade fans och energitokiga programledare – det är din Radiofontän!

 

2 Comments

 • Daniel
  6 augusti, 2015 - 08:49 | Permalink

  Själ-skadebeteende eller själv-skadebeteende?
  Det första har jag aldrig hört talas om, så det vore intressant att få fördjupat. För de två orden betyder inte samma sak, gissar jag.

  • redaktionen
   6 augusti, 2015 - 11:30 | Permalink

   Hej, Daniel! Dels är det ordlek, men den syftar helt enkelt på att smärtan hen åsamkar sig själv fysiskt, är till för att slå ut den djupare smärta hen känner i själen. Och som annars tar över allt i livet. Vad kul att du lyssnar på oss – och läser oss noggrant!
   Ha det fint!
   /Redaktionen

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *