Dialogpolisen och bemötandet

Hur vill du bli bemött av polisen? I dagens program gästas vi av dialogpolis Johannes Dontsios och vi pratar kommunikation och bemötande mellan polis och allmänhet. Vad påverkar egentligen den allmänna synen på polisen? Vilken roll spelar media? Arbetsbördan kan vara stor och utbrändhet förekommer inom polisväsendet, men huvudanledningen är kanske inte den väntade. Är maktförhållanden och maktspråk något som diskuteras inom utbildning och yrke? Hur ser kunskapen om psykisk ohälsa ut inom poliskåren?

”Polisen behövs nog, kanske.” Publiken delar med sig av sina olika erfarenheter – utifrån sina olika livssituationer – av mötet med polisen.

Malmöbors bemötande, identifikationsvalidering och de som ska rocka – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt dialogbaserad radioshow!

Play

Tror du på tomten?

Slutade du någonsin tro på tomten? Årets julprogram är här och vi kastar oss in i julseder, juldikter och jultomtar. Malmöborna förhörs om deras tomtetro och publiken berättar hårda och mjuka julanekdoter. Varför heter det egentligen julklappar och varför blir man snäll av att äta pepparkakor? Vi reder ut och nästlar in oss på exakt samma gång. Viktor Rydbergs eviga gåta får såklart också vara med!

Julen är ju inte bara en glädjens tid. För många minner den om svåra saker och ensamheten är stor under helgen. Vänskap kan hjälpa och är det lättare att umgås med människor med psykisk ohälsa om man själv mår dåligt? Och kan man egentligen fira jul när världen ser ut som den gör, med terrorattacker i Berlin och krig i Syrien? Våra tankar går ut till drabbade människor runt om i världen.

Juridisk rätt, magiskt tänkande och julsäkerhet – Radiofontänen önskar en någorlunda vardagligt god jul!

 

Play

Mötet – digitalt vs. IRL!

Finns det någon skillnad mellan det digitala mötet och det personliga i vardagen? I dagens samhälle möter många människor varandra på nätet. Många ungdomar lever i stort sett i en virtuell värld. I dagens program pratar vi lite om olika typer av mänskliga möten. Vad händer med det mänskliga mötet om vi inte träffas fysiskt? Händer det olika saker i olika generationer? Ger nätet oss en möjlighet att skriva vår identitet som vi vill bli sedda – och är det fel isåfall? Radiofontänen funderar.

Funny girl, plastinerade kroppar och julkänslor – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt verklighetsbaserad radioshow!

 

Play

Vem ska trösta Knyttet – och köttätarna?

Är du villig att ge upp kött för att förbättra miljön? Miljöhotet vilar starkt över oss och det börjar bli bråttom. I dagens program pratar vi om olika perspektiv på hur vi förhåller oss till vår förmåga att förändra klimatsituationen. Vad är hoppet för en global förbättring av miljön? Vad är hopplösheten? Kan vi lita på att politiker och storföretag kommer att agera för att strypa miljöförstöringen? I mitten av allt står vi som individer. Var börjar och slutar vårt ansvar? Kan vi sluta äta kött om det är det som krävs?

Spöken behöver inte bara vara någon död som går igen. Tron på det övernaturliga delar oss människor men kanske blir det en sinnebild för det nödvändiga i att öppna våra sinnen och möta världen och varandra med ödmjukhet. För vi vill väl inte att rädslan ska styra våra liv?

Juldikter, dagböcker och trösterika programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt miljömedveten radioshow!

 

Play

Vår tid – en sårbarhetens tid?

Är sårbarhet en svaghet eller en styrka? Vi lever i en komplex tid och i dagens program pratar vi om vår känslomässiga relation till den, till andra, till samhället och till världen. Skapar en narcissistisk tid en större sårbarhet? Hur förblir vi vid vår mänsklighet när fokus ligger på den egna sfären? Hur förhåller man sig till sin egen utsatthet när man vågar bryta med sin egen diagnostiska instängdhet och de nyfunna relationerna lämnar en? Snacka om sanslös sårbarhet när du upptäcker att dörren till livet med dig själv är stängd.

Hur lång tid tar det egentligen att komma över ett trauma som ligger trettio år tillbaka i tiden? Vi lyssnar på en naken beskrivning av ett övergrepp som har skapat oerhörda svårigheter med omvärlden och kvinnorna.

Hitmusik, färdtjänstilska och stigande antidepressiva aktiekurser – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt sårbar radioshow!

Play

Demokratins slut?

Går världen under nu? Den politiska situationen i västvärlden har inte varit så osäker på länge. Populisterna, extremisterna och näthatarna frodas. Klarar vår demokrati det här? Har den blivit ett täcke vi kan somna in under? Går vi mot demokratins slut såsom vi känner den? Vi ger oss i kast med att titta på vad just demokrati betyder för oss i en tid då Donald Trump blir USA’s president.

Ibland kan det kännas som om våra inre undergångskänslor projiceras ut på världens filmduk. Men tänk om något nytt kan gro ur alltings slut? Baserat på dans och lek. Vi tar hjälp av filosofin för att åskådliggöra en hoppfull fantasi.

Poetisk bittermandel, Gloria Swanson och smärtsamma barndomsminnen – Radiofontänen  ger en någorlunda vardagligt demokratisk radioshow!

 

Play

Donald Trump och föräldraskapet

”Great people!” Det var vad Donald Trump sa om sina döda föräldrar när det stod klart att han blivit USA’s 58:e president. I dagens program pratar vi om relationen mellan barn och föräldrar när psykisk ohälsa är en del av familjesituationen. Hur är det att växa upp med ett dåligt psykiskt mående när den ena föräldern vägrar att inse att man behöver extra stöd? Hur kan det vara ett barns fel att få en diagnos? Och hur hanterar man sin egen psykiska ohälsa som förälder inför sina barn? Skuld och en känsla av otillräcklighet är starka krafter. Men tänk om det skapar en kompensatorisk kraft som gör att du är ännu mer närvarande med dina barn?

Genom historien har det funnits idéer om ett förhindrande av att sprida ”dåliga” gener. Vad skulle hända om människor med psykisk ohälsa inte tilläts att skaffa barn?

Sedan pratar vi givetvis om valet av Donald Trump som ledare över världens mäktigaste land. Vad kommer det egentligen innebära att han vann? Redaktionen och publiken diskuterar.

Föreningar för intellektuellt funktionshindrade, självupplevd misstro och programledare med optikersläkt – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt självupplevd radioshow!

Play

Påvebesöket, USA-valet och framtiden

500 år efter reformationen har påven, Franciskus, i veckan som gått besökt Sverige. Förutom gudstjänst i Lunds domkyrka och mässa i Malmö blev besöket historiskt då han och Lutherska världssamfundets ledare,  biskop Munib Younan, undertecknade att de åtar sig att arbeta i sämja. Påvens besök har väckt reaktioner. ‘Ett viktigt besök i en orolig tid fylld av konflikter, där påvens ämbete spelar roll’, anser vissa, eller ‘ett meningslöst och påkostat jippo’, enligt andra. Vi funderar kring påvens huvudsakliga uppgift och tar reda på skillnader och likheter mellan romersk-katolsk tro och evangelisk-luthersk tro.

Aldrig tidigare har ett presidentval i USA varit så mediabevakat från svenskt håll som detta. Kanske inte så konstigt med tanke på hur häpnadsväckande udda det faktiskt är. Clinton eller Trump? Om mindre än en vecka har vi, förhoppningsvis, fått ett resultat.
Var det bättre förr? Vi på Radiofontänen pratar framtid, både ur ett personligt och ur ett mer världsligt perspektiv. Hur gör man för att behålla orienteringen framåt och bibehålla framtidstro när man drabbats av psykisk ohälsa.

Vi får även höra tips på hur man kan förbättra minnet, en filmrecension på en gammal klassiker och purfärsk rap! Häng med på en någorlunda svängig radioshow!

Play

På divanen med Magnus Börjeson

Ett, två, tre, fyr! Tionde på divanen och det är musikern Magnus Börjesons tur att analyseras. Med en enorm bredd inom musiken har Magnus spelat med några av de största band både i Sverige och internationellt.

Magnus växte upp i Lund i ett hem där musiken sattes högt. Tidigt började han att spela i band och i samband med att Mejeriet i Lund skulle byggas på 80-talet hade en ung Magnus sitt första gig, med sitt allra första band, synthbandet European Legacy.
Ur studentbandet Koks i lasten växte bandet Beagle fram. I början av 90-talet slog de igenom med hitlåten The Things That We Say. Bandets första album Sound On Sound nominerades till en grammis i kategorin ”bästa nykomling”.
Nyligen turnérade Magnus med Roxette i den största turné ett svenskt band någonsin har gjort. Hur ser egentligen turnélivet med ett världsband som Roxette ut?
År 2010 kom filmen Sound of noise där Magnus spelar en av sex ”musikterrorister” som vill förändra vår syn på vad som är musik. Filmen slog igenom internationellt och visades på filmfestivalen i Cannes.
Förutom att spela i olika band har Magnus skrivit otalig musik till filmer, TV och teateruppsättningar.

Vilken är Magnus mäktigaste musikupplevelse? Hur ser han på livet efter detta och varför fick Magnus, och de andra bandmedlemmarna i Beagle, inte få Stikkan Andersson att börja skratta den gången de mötte honom för att skriva skivkontrakt?

Häng med på en någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Jätten inom oss – ilskan, sorgen och filmen

När blir du riktigt jäkla arg? Vad gör du då? Hur hanterar du din ilska? I dagens program pratar vi om ilska som bromskloss, relationskross och kreativ drivkraft. Många fostras till att dämpa sin ilska, när vi i själva verket kanske ska försöka hitta kreativa kanaler för att skapa energi av den. Att växa upp med autism och en oförståelse från omgivningen som skapar ensamhet kan leda till vrede. Vart tar den vägen om du samtidigt bär en diagnos som försvårar dina sociala relationer? Kanske är individens ilska mot världens orättvisor sprungen ur den personligt upplevda oförrätten?

”Jätten” är en svensk film av långfilmsdebuterande Johannes Nyholm. Redaktionen gick och tittade på den gripande historien om den autistiske och missbildade boule-experten Rickard som lever med en djup saknad efter sin mor. Vi får recensioner och reaktioner och en djupt personlig reflektion över en egen mor och son-relation.

Pedagogisk ilska, dagboksanteckningar och en sublimerande publik – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt ilsken radioshow!

Play