På divanen med Johanna Olofsson!

Den 11:e mars gästades På divanen av journalisten och DJ´n Johanna Olofsson. Under en timmes terapistund analyserar vi uppväxt i akademikerstaden Lund, familj och musik, musik, musik och musik. Hur är det att som kvinna växa upp med ett enormt musikintresse när hela ens omgivning domineras av rock- och funkkillar? Vad innebär det att leva ett liv som turnerande DJ? Vad är egentligen Klubbkören? Musiken har varit en central del av Johannas liv och vi får ta del av en kronologisk ordning av favoritlåtar. Med betoning på sväng. Vi pratar om panikkänslor kring frilansande och hur det var att jobba med filmen ”Am I black enough for you?”. Och varför var André 3000 egentligen så grinig? Häng med på en någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Jämlikhet – i nöd och lust!

UEFA lägger 99,8 % av sin Champions League-budget på herrfotboll och 0,2 % av den på damfotboll. Tycker vi att det är ok? I dagens program gästas vi av Inger Molin som har regisserat dokumentären ”Fotboll i nöd och lust” – en film om FC Rosengård och ojämlikhet. Vi pratar om hur känslor av frustration över genusstrukturer kan skapa drivkraften att regissera en film. Dokumentären visar hur ekonomisk ojämlikhet skapas i, och upprätthåller, en värld där mannen är norm. Vi får följa klubbdirektören Klas Tjebbes växande ilska över damfotbollens omöjliga situation. Genom Sveriges mesta landslagsspelares, Therese Sjögran, beslut att sluta sin karriär och bli sportchef för klubben, lär vi känna lagets professionella spelare – professionella utan en möjlighet att kunna leva på sitt jobb.

Hur var det på klassfesten? Vi får ta del av personliga upplevelser av att vilja vara med och samtidigt vilja gå hem.

Dessutom bjussar programledarna på en hyllningssång i form av blivande hitten Master Manipulator!

Play

Den subjektiva objektiviteten

Ser du dig själv som en objektiv person? Hur hanterar du det dagliga informationsflödet? I dagens program kastar vi oss in i gungflyt kring subjektivitet, objektivitet och sanning. Varje dag flödar information över oss och genom oss, via nätet, tidningar, sociala medier och människor. Hur kan vi förhålla oss objektiva i en sådan värld – måste vi hålla oss objektiva? Vi funderar på vart vårt egna tyckande tar vägen när vi dagligen delar och retweetar andras värderingar och åsikter, hur populister manipulerar genom media och huruvida det överhuvudtaget kan finnas objektivitet när vår blick på världen alltid utgår från det individuella subjektet.

Den åttonde mars är internationella kvinnodagen. Är grundstenen för jämlikhet medlidande? Och om medlidande ses som sårbarhet och svaghet i dagens samhälle, hur normerar vi jämlikhet som det vi vill uppnå?

Normbrytande matvariationer, Netto-bemötande och hopp – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt objektiv radioshow!

Play

På divanen med Kristian Lundberg

”En tråkig människa. En tråkig människa som tycker om att träffa hundägare, kolla kanal 10 och käka toast.” Så beskriver Kristian Lundberg sig själv.
På divanen hade den stora äran att, en gråmulen eftermiddag i februari, gästas av författaren och poeten, hundägaren och Malmöbon – människan, Kristian Lundberg. Och vi tycker att han är allt annat än tråkig!

Kristian växte upp i ett hem utan böcker, där kunskap betraktades som farligt och fientligt och där det påstods att man kunde ”förläsa” sig och bli galen. Han valde att chansa. Och han valde att inte ge upp, fast han som ung var övertygad om att han skulle dö vid 30.

Häng med på ett dynamiskt och livsförändrande samtal om relationer, författarskap, psykisk ohälsa, uppväxt, tro och mycket, mycket mer!

Play

En tredje andra chans?

Hur många gånger får man misslyckas? Enligt malmöborna hur många gånger som helst (om man bara ser till att göra rätt). I dagens program diskuterar vi vad en andra chans egentligen innebär. Räcker ett halvt liv för att återta förlusten av den andra halvan? Får man verkligen misslyckas utan krav på prestation? Radiofontänen när en dröm om ett rum där vi fritt får växa genom våra misslyckanden.

Oscarsgalan närmar sig och vi tar en titt på två av kandidaterna – två väldigt olika perspektiv på samtiden. ”13:e tillägget” ger en skrämmande bild av den totalitärt kapitalistiska fängelsekulturen i USA, som en förlängning av ett 1800-talsslaveri som aldrig upphörde. ”La la land” erbjuder snarare en flykt från ett ogästvänligt politiskt klimat genom musikalens glimrande värld.

Ygeman och argumentationen, jag-dikter och stort publikstöd – Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig andra-chansen radioshow!

Play

Kärlek, kärlek, kärlek!

Hur viktig är kärleken? Vintern rasar, både på Malmös gator och i ett globalt känsloläge. Så vi säger som Dionne Warwick och ägnar hela programmet åt kärlek. Vi närmar oss den genom litteratur, poesi och egna erfarenheter. Kommer vi någonsin över den första kärleken? Blir den ett gulnat minne som fyller oss med värme eller blir den en elak röst i en schizofren verklighet? Måste vi söka efter den lustfyllda kärleken till en annan? Livserfarenheter kan göra oss luttrade inför andra människor, men också skapa en trygghet i att leva med sig själv. Kanske är kärleken till ens barn den enda konkreta kärleken, och allt annat variabler?

Radiofontänen landar i att kärleken tror allt och är livets största möjlighet!

Play

Är allt verkligen politik?

Världen skakar och politikens följder är mer närvarande i samhällsdiskussionen än på länge. Abortmotståndare vädrar morgonluft, nationalistiska krafter applåderar immigrantstopp och plötsligt inser vi att vi alla är amerikaner. I dagens program ägnar vi oss åt att diskutera politik och dess verkningar – från individnivå till global nivå. Om allt är politik, på vilket sätt ska vi engagera oss politiskt? Kanske betyder det att vi helt enkelt ska börja engagera oss i våra liv.

Flykt är ett sätt hantera oroliga tider. Och vem är bättre på två timmars livsflykt än Hollywood? ”La la land” är nominerad till 14 Oscars och Radiofontänen ser den – och den amerikanska filmindustrin – med ett politiskt flyktöga.

Hur formulerar man en existentiell dikt? Poeten Stefan Pettersson besöker oss och bjuder på dikter som skapar andliga livsrum.

Dikter mitt i natten, ny Fontänhus-chef och kuppande programledare – Radiofontänen ger en någorlunda politiskt vardaglig radioshow!

Play

Det finns hopp!