Malmöandan?

Vad är Malmöandan? Just nu pågår Malmöfestivalen, med matos, musik och massor av folk. Är det en typ av anda som genomsyrar Malmö? Måste man vara från Malmö för att skapa en Malmöanda? Är det något som skapades under varvstiden och som nittiotalisterna, smålänningarna och lundaborna har förstört? Vad har det blivit istället – och finns det egentligen något som heter Malmöandan? Vi går ut på stan och kollar vad folk tycker och låter vår livepublik reagera.

Hur har vi hanterat livsavgörande situationer när vi tittar tillbaka på dem? Fanns det en rätt metod som hade ändrat allt? Livsberättelsen som följetong fortsätter.

Berusning har lockat människan sedan urminnes tider. Trender kommer och går även där – men lustgas!?

Snackiga malmöbor, skratt som ångestdämpning och sjövilda programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshowsanda!

Play

Livsform

Vad har format ditt liv? Djupt personliga upplevelser som FN-soldat i Bosnien på 90-talet får oss att fundera på hur olika händelser påverkar våra liv. Det är kanske inte så konstigt att man drabbas av psykos om man måste springa genom kulregn och sitta skräckslagen och ensam i en bandvagn och hoppas att man ska överleva? Och hur påverkar ett kärleksmöte med en svårt sjuk man som slutar i våld och misshandel? Medarbetare och publik delar med sig av sina erfarenheter.

Får man den hjälp man behöver när ens psykiska mående inte avspeglas i ens utseende? När den sociala mask man har tränat på under ett liv till slut bränner fast? Suicidtankar syns ju inte på utsidan.

Europaresor, dagböcker och sanningslögner – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt livsformande radioshow!

Play

Stanna upp eller dö?

Är det viktigt att stanna upp i livet? Vårt moderna samhälle rullar på fort och vi pratar ofta om att stanna upp och tänka efter. Men vad innebär det egentligen? Kan man stanna upp och tänka på vad man egentligen behöver när Försäkringskassan talar om för dig vad som bäst för just dig i din rehabilitering? Vilka strimmor av ljus behöver du för att stanna upp i djupet när det känns som om den enda vägen är ner? Och när blir stanna upp uppstannad? Radiofontänen diskuterar.

Hur fasen säljer man 100 miljoner skivor? Fråga Prince. Vi får ett personligt porträtt av en saknad idol.

Almedalen pågår för fullt. Hur möter vi extremhögern egentligen, när vi har ett sådant parti i en folkvald riksdag? Vad krävs för att vi ska kunna se egentliga agendor?

Spanienresor, hårt arbete och sommarvärme – Radiofontänen stannar upp i en någorlunda vardaglig radioshow!

Play

På divanen med Nisse Hellberg!

”Teknikens under”, ”Om en hund mådde så här”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”För dum för pop”, ”Blå vägen hem”, ”Farväl, lev och lär”, ”Träden växer till himlen”, ”Vem får nu se alla tårar?”. Jajemän, Nisse Hellberg gästar oss På divanen! Vi pratar om en trygg medelklassuppväxt, där man kanske inte pratar så mycket om känslor, om självvald ensamhet under barndomen, om att tackla problem med humor, DIY på 80-talet, Wilmer X och ansvarstagande i band, terapitimmar i kris, litteratur och Piraten, samlarvurm, efterfester i Örebro – och givetvis musik, musik, musik! Med Malmöhumor och eftertänksamhet berättar Nisse om sin karriär, liv och låtsnickrande. Och hur var det egentligen, skulle han kanske ha valt den grafiska konstens bana? Lyssna här:

Play

Är verkligheten verkligen verklig?

Lever vi i samma verklighet? Det är svårt att tro när världen ser ut som den gör. Vad definierar vår verklighet? I dagens program pratar vi om hur erfarenheter och intryck formar verkligheten så som vi upplever den. Går det att dela den personligt upplevda verkligheten med andra? Vad är den råa essensen av ting och går det att skala bort våra intellektuella och subjektiva intryck och nå den kärnan? Är sociala normer och härskande värderingar egentligen bara en illusion av verkligheten?

När man befinner sig i en psykos förändras verklighetsbilden. Men om det är våra intryck och erfarenheter som skapar verkligheten, så måste väl den psykotiskes verklighet vara sann just då? Och en blå stol är väl ändå en blå stol?

Förlåtelse, London-resor och Ingmar Bergman – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt verklighetsbaserad radioshow!

Play

Vad ska du vara i sommar?

Värmen kämpar sig hit och vi ställer frågan vad just du ska vara i sommar (?). Precis, men publiken fyller svaren med eftertanke. Och redaktionen tar dig, kära lyssnare, med på resor av olika slag. Ut i världen med äventyr på Irland och personliga, jobbiga skolminnen från Brasilien. Sedan beger vi oss inåt utifrån en livsresa där frustrationen över att aldrig kunna hitta rätt diagnos för ens mående löper som en röd tråd, till känslan av en vandring i en känslomässig öken där kvicksanden hotar varje steg.

Datorspel som social begränsning, mitt i natten-texter och programledarnas resa från sura och otillräckliga till skrattande och livsbejakande – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt identitetsutmanande radioshow!

Play

Spegel på väggen där, är våren äntligen här!?

Vårkänslor! En möjlighet att bryta mörkret, solen som väg ut ur isolering och en tacksamhet för att få finnas ännu en vår. Radiofontänen pratar om de högst egna och individuella känslorna vi fylls av inför vårvärmen.

Samtidigt mår många människor väldigt dåligt under just årets första halva. Hur känns det när man står på randen av valet mellan liv och död? Hur känns det när allt du står på plötsligt förvandlas till kvicksand?

Är datorspel och godis verkligen en bra metod för barnpassning? Kanske inte, men vad är fördelar och nackdelar med datorspel för vuxna? Vägs utmaningen av att lära dig nya saker och bemästra ett spel upp av den tid som slukar dig för att klara dig till sista bossen?

Emojis, spegelpoesi och drottningar på stan – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt vårkänslig radioshow!

Play

Är det farligt att prata om självmord?

Livet kan vara smärtsamt. Ibland är det så smärtsamt att man helt enkelt inte orkar leva vidare. I dagens program pratar vi om självmord. Stigmat kring suicid slår på på alla håll och kanter, men kan det verkligen vara farligt och smittsamt att prata om det? Vi får besök av Fredrik Tjulander, ordförande i Mind Malmö som arbetar för att motverka psykisk ohälsa, med speciellt fokus på självmord. Utifrån egen erfarenhet pratar Fredrik om vikten av förebyggande arbete, om de viktiga frågorna och om samhällets ansvar.

Hur beslutar sig en människa för att avsluta sitt liv? Vad får hen att ändra sig, med kroppen fullproppad av tabletter? Vad innebär det att känna skuld för sitt dåliga mående och för tankarna på att man inte orkar leva längre? Hur påverkar normer och andra människors attityder dig som känner att livet enbart innebär smärta och som letar efter en utväg? Och hur kan det kännas att vakna upp efter ett självmordsförsök? Vi bjuder på djupt personliga berättelser från Radiofontänens medarbetare.

Gösta Ekman, nattlig poesi och brev som aldrig skrevs – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt hoppfull radioshow!

Play

Ensamhetsen