Spegel på väggen där, är våren äntligen här!?

Vårkänslor! En möjlighet att bryta mörkret, solen som väg ut ur isolering och en tacksamhet för att få finnas ännu en vår. Radiofontänen pratar om de högst egna och individuella känslorna vi fylls av inför vårvärmen.

Samtidigt mår många människor väldigt dåligt under just årets första halva. Hur känns det när man står på randen av valet mellan liv och död? Hur känns det när allt du står på plötsligt förvandlas till kvicksand?

Är datorspel och godis verkligen en bra metod för barnpassning? Kanske inte, men vad är fördelar och nackdelar med datorspel för vuxna? Vägs utmaningen av att lära dig nya saker och bemästra ett spel upp av den tid som slukar dig för att klara dig till sista bossen?

Emojis, spegelpoesi och drottningar på stan – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt vårkänslig radioshow!

Play

Är det farligt att prata om självmord?

Livet kan vara smärtsamt. Ibland är det så smärtsamt att man helt enkelt inte orkar leva vidare. I dagens program pratar vi om självmord. Stigmat kring suicid slår på på alla håll och kanter, men kan det verkligen vara farligt och smittsamt att prata om det? Vi får besök av Fredrik Tjulander, ordförande i Mind Malmö som arbetar för att motverka psykisk ohälsa, med speciellt fokus på självmord. Utifrån egen erfarenhet pratar Fredrik om vikten av förebyggande arbete, om de viktiga frågorna och om samhällets ansvar.

Hur beslutar sig en människa för att avsluta sitt liv? Vad får hen att ändra sig, med kroppen fullproppad av tabletter? Vad innebär det att känna skuld för sitt dåliga mående och för tankarna på att man inte orkar leva längre? Hur påverkar normer och andra människors attityder dig som känner att livet enbart innebär smärta och som letar efter en utväg? Och hur kan det kännas att vakna upp efter ett självmordsförsök? Vi bjuder på djupt personliga berättelser från Radiofontänens medarbetare.

Gösta Ekman, nattlig poesi och brev som aldrig skrevs – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt hoppfull radioshow!

Play

Ensamhetsen

Vad gör att man känner sig ensam och kan man känna sig ensam trots att man är i sällskap med andra människor? När upplevs ensamhet som starkast och måste den alltid uppfattas som något negativt? Hur påverkar psykisk ohälsa förutsättningarna för att skapa relationer och känna tillhörighet? Ordet ensamhet har kanske för de flesta en negativ laddning och kanske kan det vara så att detta kommer i vägen för behovet av den självvalda ensamheten som många av oss kan känna ett behov av. Påverkas vi kanske av samhällets konventioner och syn på hur vi bör leva när det kommer till tvåsamhet och andra sociala relationer? Kan detta i så fall förstärka den negativa upplevelsen av den ensamhet som många gånger är en följd av psykisk ohälsa?

I dagens program utforskas olika aspekter av ensamhet både generellt och kopplat till psykisk ohälsa. Dagens öppna fråga är huruvida det finns något positivt med ensamhet och vi tar tempen på när Malmöborna känner sig som mest ensamma.

Play

Skorpionen, haren och förlåtelsen

Om skorpionen sticker haren och ursäktar sig med att det är dess natur, kan det förlåtas? Radiofontänen fördjupar sig i begreppet förlåtelse och viger programmet åt att vända och vrida på perspektiven. Kan man verkligen förlåta allt, och ska man verkligen förlåta allt? Världen härjas av krig och övergrepp – hur närmar man sig en förlåtelse av det? Kristendomen talar om nåd och att förlåta din nästa. Vad innebär det egentligen? Kan du agera som du vill, för du vet ju ändå att du kommer att få syndernas förlåtelse? Kanske bör man prata om försoning och förståelse istället? Vi tittar på om tomrummets acceptans kan vara ett alternativ för detta om vi utelämnar ordet förlåt.

Franciskus av Assisi, Desmond Tutu och debatterande programledare – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt förlåtande radioshow!

Play

Terrorn och Passionsspelet