Julpaket med skräckfilm!

Julen närmar sig och med den julklapparna – och kostnaderna. Många människor lånar pengar för att kunna fylla julklappsnormen, i många fall med katastrofala följder. Hur mycket pengar lägger malmöborna egentligen på klappinköpen? Och när vi ändå är inne på julklappar passar vi på att fråga publiken vilken den bästa julklapp de fått är.

Stephen Kings skräckklassiker Det har filmatiserats på nytt, och blivit den största kassasuccén för en skräckfilm någonsin. Men hur är den då? Vi får en personlig recension som utgår från barndomsminnen och identifikation. Dessutom kollar vi upp vilken den läskigaste skräckfilmen någonsin är – med hjälp av malmöbor och livepublik.

Bussfilosoferande, bjällerklang och dynamiska programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt skräckfylld radioshow!

Play

Övervinner kärleken allt?

Kärlek och begär kopplar vi ofta ihop. Men hur funkar kärleken när begäret egentligen betyder att man vill äga den andre? Och hur kan man vara fri tillsammans? I dagens program närmar vi oss olika perspektiv på kärlek. Får man bli kär när man har psykisk ohälsa? Varför upplevs det som något skamfyllt? Att vara femton år och bli utnyttjad av en äldre man sätter sina spår. När man dessutom saknar kärlek i hemmet är det uppenbart att förhållandet till relationer blir komplicerat i livet. Dessutom går vi ut på stan och kollar om malmöborna tror att kärleken verkligen övervinner allt.

Per Åhlin är aktuell med utställningar i Malmö. Vi fick en exklusiv intervju med honom – som utvecklades till ett långt samtal om Hasse och Tage, om att bygga egna kameror som elvaåring och Snövit. Första delen sänder vi idag!

Dunderklumpen, moderna tandläkare och personliga dikter – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt kärleksfull radioshow!

Play

En kram är en kram är en…kram?

Är en kram alltid en kram? I dagens program fortsätter vi att prata om sexuella trakasserier mot kvinnor och #metoo. Hur känns det när en granne plötsligt undrar om du vill knulla? Och börjar skriva till dig på Facebook? Något äter sig kanske in i den trygghet du känt i ditt hem. Måste du flytta?

Vad innebär det egentligen att stjäla en kram? Jo, att någon blir bestulen på något. Vi pratar om kramen som en konkret bild av var gränser går.

Vad händer när man börjar titta tillbaka på vad de olika platser man bott på betytt för en? Vi får en livshistoria genom lägenheter och städer.

Kärlekens anatomi, julen som myrstack och att göra sig av med lik i garderoben – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt bekännande radioshow!

Play

Hur fasen beter vi oss?

Vilka är dina erfarenheter av sexuella trakasserier? Kampanjen #metoo blåser fram över västvärlden och i dagens program får vi personliga berättelser om mäns oförmåga att förstå sin normerade makt.

Beteendeekonomi? Jorå, de ekonomiska teorierna förändras också med samhället. Med utgångspunkt i årets nobelpristagare i ekonomi, Richard Thaler, funderar vi på hur sociologin blandas med ekonomin.

Lindeman, AB Svenska ord, Blommig falukorv – Hans Alfredson gick nyligen bort och vi får ett personligt idolporträtt.

Frikyrkor, sanning och lögn – Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshow!

 

Play

Tvångstankar? Dem tvingar jag bort.

 

Hur många gånger måste du känna om dörren är låst innan du går? Eller kolla om kaffekokaren är avstängd? Idag pratar vi om olika former av tvångsbeteende, från det allmänt vardagliga till det starkt livsbegränsande. Hur är det att leva med någon som lider av starka tvångstankar? Vad utlöser egentligen OCD? Måste du ha upplevt trauma eller ärver du det från föräldrar, i social eller genetisk form?  Och vad kan man hitta för sätt att bryta sig ut ur sitt morgonfängelse? Radiofontänen funderar.

På 70- och 80-talet var spionthrillern populär. Hur gick det när det kalla kriget tog slut?  John le Carré är en av de allra största författarna inom denna genre och han överlevde murens fall, både som människa och som bestseller-författare. Vi får ett personligt porträtt.

Nerver, beslutsångest och mitt-i-natten-dikter – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt tvångsbefriad radioshow!

Play

Gapet – mellan teori och praktik

Hur används livserfarenheter för att förändra ingrodda system och strukturer? I dagens program gästas vi av Jonas och Sabina, från projektet Mend the gap. Sprunget ur Socialhögskolan i Lund arbetar man med att använda brukares erfarenheter i kurser med socionomer. Genom det internationella nätverket Power us arbetar de tillsammans med socionomer i Europa för att överbrygga klyftan mellan teori och praktik. Utifrån egna erfarenheter blandas musik och performance in i ett pedagogiskt perspektiv. Vi bjuds på svängigt liveframträdande!

Vad betyder böcker för dig? Är de avkoppling eller livslärdom? Eller båda samtidigt? Medarbetare och malmöbor delar med sig.

Gyminspelning, lässtopp och livssammanfattningar – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt pedagogiskt överbryggande radioshow!

Play

Hur är det egentligen att vara ung?

Hur hade du det som ung? Hur har du det som ung? Ofta minns vi ungdomen i ett milt sepiafilter. Livet låg öppet och ansvaret hade ännu inte slagit klorna i oss. Eller så var det nattsvart med mobbing, osäkerhet och ångest. I dagens program tittar medarbetare tillbaka på hur det var att växa upp med psykisk ohälsa som en tillhörande ingrediens – den egna eller andras. Vad händer med oss då den första psykosen slår till? Fanns vuxna närvarande när den svarta förvirringen kom krypande? Kan improvisationsteater hjälpa dig genom en tonårstid fylld av kamp med det egna och familjens mående? En sak tycks säker – humor är ett av de bästa vapnen.

Mår unga psykiskt sämre idag? Var det bättre förr? Eller är det så att vi pratar mer öppet idag? Malmöborna får komma till tals. Och kan det verkligen vara så att allt är sociala mediers fel!?

Roger Moore, livsberättelser och balansharmonierande programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt ungdomlig radioshow!

Play

Här kommer all ilska – på en och samma gång!