På divanen med Nisse Hellberg!

”Teknikens under”, ”Om en hund mådde så här”, ”Hon är ihop med en insekt”, ”För dum för pop”, ”Blå vägen hem”, ”Farväl, lev och lär”, ”Träden växer till himlen”, ”Vem får nu se alla tårar?”. Jajemän, Nisse Hellberg gästar oss På divanen! Vi pratar om en trygg medelklassuppväxt, där man kanske inte pratar så mycket om känslor, om självvald ensamhet under barndomen, om att tackla problem med humor, DIY på 80-talet, Wilmer X och ansvarstagande i band, terapitimmar i kris, litteratur och Piraten, samlarvurm, efterfester i Örebro – och givetvis musik, musik, musik! Med Malmöhumor och eftertänksamhet berättar Nisse om sin karriär, liv och låtsnickrande. Och hur var det egentligen, skulle han kanske ha valt den grafiska konstens bana? Lyssna här:

Play

Är verkligheten verkligen verklig?

Lever vi i samma verklighet? Det är svårt att tro när världen ser ut som den gör. Vad definierar vår verklighet? I dagens program pratar vi om hur erfarenheter och intryck formar verkligheten så som vi upplever den. Går det att dela den personligt upplevda verkligheten med andra? Vad är den råa essensen av ting och går det att skala bort våra intellektuella och subjektiva intryck och nå den kärnan? Är sociala normer och härskande värderingar egentligen bara en illusion av verkligheten?

När man befinner sig i en psykos förändras verklighetsbilden. Men om det är våra intryck och erfarenheter som skapar verkligheten, så måste väl den psykotiskes verklighet vara sann just då? Och en blå stol är väl ändå en blå stol?

Förlåtelse, London-resor och Ingmar Bergman – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt verklighetsbaserad radioshow!

Play

Vad ska du vara i sommar?

Värmen kämpar sig hit och vi ställer frågan vad just du ska vara i sommar (?). Precis, men publiken fyller svaren med eftertanke. Och redaktionen tar dig, kära lyssnare, med på resor av olika slag. Ut i världen med äventyr på Irland och personliga, jobbiga skolminnen från Brasilien. Sedan beger vi oss inåt utifrån en livsresa där frustrationen över att aldrig kunna hitta rätt diagnos för ens mående löper som en röd tråd, till känslan av en vandring i en känslomässig öken där kvicksanden hotar varje steg.

Datorspel som social begränsning, mitt i natten-texter och programledarnas resa från sura och otillräckliga till skrattande och livsbejakande – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt identitetsutmanande radioshow!

Play

Spegel på väggen där, är våren äntligen här!?

Vårkänslor! En möjlighet att bryta mörkret, solen som väg ut ur isolering och en tacksamhet för att få finnas ännu en vår. Radiofontänen pratar om de högst egna och individuella känslorna vi fylls av inför vårvärmen.

Samtidigt mår många människor väldigt dåligt under just årets första halva. Hur känns det när man står på randen av valet mellan liv och död? Hur känns det när allt du står på plötsligt förvandlas till kvicksand?

Är datorspel och godis verkligen en bra metod för barnpassning? Kanske inte, men vad är fördelar och nackdelar med datorspel för vuxna? Vägs utmaningen av att lära dig nya saker och bemästra ett spel upp av den tid som slukar dig för att klara dig till sista bossen?

Emojis, spegelpoesi och drottningar på stan – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt vårkänslig radioshow!

Play

Är det farligt att prata om självmord?

Livet kan vara smärtsamt. Ibland är det så smärtsamt att man helt enkelt inte orkar leva vidare. I dagens program pratar vi om självmord. Stigmat kring suicid slår på på alla håll och kanter, men kan det verkligen vara farligt och smittsamt att prata om det? Vi får besök av Fredrik Tjulander, ordförande i Mind Malmö som arbetar för att motverka psykisk ohälsa, med speciellt fokus på självmord. Utifrån egen erfarenhet pratar Fredrik om vikten av förebyggande arbete, om de viktiga frågorna och om samhällets ansvar.

Hur beslutar sig en människa för att avsluta sitt liv? Vad får hen att ändra sig, med kroppen fullproppad av tabletter? Vad innebär det att känna skuld för sitt dåliga mående och för tankarna på att man inte orkar leva längre? Hur påverkar normer och andra människors attityder dig som känner att livet enbart innebär smärta och som letar efter en utväg? Och hur kan det kännas att vakna upp efter ett självmordsförsök? Vi bjuder på djupt personliga berättelser från Radiofontänens medarbetare.

Gösta Ekman, nattlig poesi och brev som aldrig skrevs – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt hoppfull radioshow!

Play

Ensamhetsen

Vad gör att man känner sig ensam och kan man känna sig ensam trots att man är i sällskap med andra människor? När upplevs ensamhet som starkast och måste den alltid uppfattas som något negativt? Hur påverkar psykisk ohälsa förutsättningarna för att skapa relationer och känna tillhörighet? Ordet ensamhet har kanske för de flesta en negativ laddning och kanske kan det vara så att detta kommer i vägen för behovet av den självvalda ensamheten som många av oss kan känna ett behov av. Påverkas vi kanske av samhällets konventioner och syn på hur vi bör leva när det kommer till tvåsamhet och andra sociala relationer? Kan detta i så fall förstärka den negativa upplevelsen av den ensamhet som många gånger är en följd av psykisk ohälsa?

I dagens program utforskas olika aspekter av ensamhet både generellt och kopplat till psykisk ohälsa. Dagens öppna fråga är huruvida det finns något positivt med ensamhet och vi tar tempen på när Malmöborna känner sig som mest ensamma.

Play

Skorpionen, haren och förlåtelsen