De är här!

Likt en invasion från yttre rymden tar Pokémon Go över våra kroppar och lämnar oss GPS-irrande över stan. Vad är det som händer? Och varför? I det första Radiofontänen efter vårt korta sommaruppehåll diskuterar vi vad det är som får människor i alla åldrar att invadera altaner, köra av vägen och krocka med cyklister. Samtidigt som världen faller sönder runt oss.

Fundamentalism är ett begrepp vi numera kastar oss med nästan dagligen. Och efter 11/9, Paris, Bali, London, Baghdad, Istanbul…så är det kanske inte så konstigt. Men vad är fundamentalismens ursprung? Hur nära ligger fundamentalistens tankevärld egentligen vår egen? Radiofontänen funderar.

Samhället förändras ständigt. Våra liv förändras ständigt. Världen är fastkilad mellan ordning och kaos. Vad händer när kaoset tar över? Vi bjuder på ett personligt makroperspektiv över världen.

Pokémonattack, semesterveckor och en jäkla massa energi – Radiofontänen är tillbaka med en någorlunda vardagligt människoförändrande radioshow!

 

Play

Hur ska det gå med EU?

 

För en vecka sedan segrade Brexit-sidan, vilket innebär att England kommer att lämna EU. Hur det fortsatta samarbetet kommer att se ut inom EU, och hur det påverkar de andra länderna, går i dagsläget bara att sia om. Och det är precis vad vi på Radiofontänen gör! Bland annat får publiken svara på tankar kring EU’s framtid. Och åsikterna går isär.
Hur är det att växa upp med en förälder med psykisk ohälsa som till slut bestämmer sig för att inte leva mer? Den svåra sorgen när någon lämnar och de fina minnena som senare tar plats och lever kvar får vi höra om i ett starkt inslag från en av våra medarbetare.
I programmet även om kulturens betydelse i våra liv, djur som lever i fångenskap och saker att göra i sommar – allt i ett sprudlande tempo i denna vår någorlunda vardagliga radioshow!

Play

Här kommer det; midsommarprogrammet!

Och för alla er som satt klistrade vid radioapparaterna i torsdags vill vi börja med att be om ursäkt för den radiotystnad ni fick utstå! För första gången i Radiofontänens snart 6-åriga historia kraschade tekniken på Malmö närradios redaktion på Kronprinsen vilket gjorde att vi inte kom ut i sändning. Efter en svettig midsommarhelg är nu problemet åtgärdat, så på torsdag hörs vi som vanligt igen!

Midsommar, ja, varför firar vi midsommar egentligen? Denna, en av våra mest populära högtider, går så långt tillbaka som till 300-talet då vi firade Johannes Döparens födelse.  Vad hittar Malmöborna på under midsommarhelgen? Radiofontänen gav sig ut på stan och ställde frågan till semesterfirare och turister.

Det blir livesång och livedikt, politik och myndighetssnack och en resa till andra sidan sundet – Håll i dig så åker vi!

Play

Orlando

Dagens program tillägnas offren i Orlando. Vi ger oss ut på stan och lyssnar på folks reaktioner, hur påverkas vi av sådana här fruktansvärda händelser? Och hur kan vapenlagarna se ut som de gör i USA, nästan det enda landet som regelbundet drabbas av masskjutningar? En engagerad publik delar med sig av sina känslor inför och sin syn på orsakerna till massakern.

Hur sover du? Hur hanterar man sömnapné? Sömnbristen ökar hos det svenska folket och vi får ta del av två medarbetares oro inför varje natt.

I en rehabiliteringsplan ingår oftast en planering för att kunna återgå till eller hitta ett arbete. Vägen dit kan vara lång och snårig. Vad pratar vi för tidsperspektiv och vad behövs för att klara av det? Och när inser man att arbete nog inte är den vägen man ska vandra? Att ens mående bara försämras av arbete? Och hur ser samhället på det perspektivet? Radiofontänen diskuterar olika stigar i livet.

 

Att tjäna pengar på barn, comeback och en dans för Orlando – Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshow!

Play

Döden och Hanutten

Går det att använda musik och konstnärsskap för att specifikt prata om psykisk ohälsa? Idag får vi besök av Hannah Harvigsson, aka Hanutten, och hennes ukulele. Hon är aktuell med sin debutskiva, Säg vad som känns, och vi pratar känslor, crowdfunding och om att utgå ifrån sig själv. Hur bryter man egentligen stigma kring psykisk ohälsa? Det kanske inte räcker att prata om det, det kanske kräver handling, att använda oss av oss själva och vår kreativitet för att åstadkomma riktig förändring. Dessutom bjuds vi på två gåshudsframkallande livelåtar!

Döden är den enda konstanten i våra liv. I dagens program pratar vi om hur vi förhåller oss till livets ändlighet. Genom två personliga möten med döden diskuterar vi känslor av sorg, befrielse och livslust.

Järnmalm, filosofi och programledardebutanter – Radiofontänen bjussar på en någorlunda vardagligt dödsfixerad radioshow!

Play

På divanen med Sissela Benn!

I säsongsavslutningen av På divanen analyseras ingen mindre än Sissela Benn! Känd som karaktärsdriven komiker med den lite töntiga men rättframma Filippa Bark som galjonsfigur. Vi pratar om trygga uppväxter och möjligheten till avgörande livsval, feministförebilder och tonårsvänner. Hur sitter Lotta Engbergs ”Fyra bugg och en Coca-cola” ihop med valet av livspartner? Hur hanterar man dagisbarn när man själv somnar under sovstunden, och vaknar med sovränder och dregel när blöjorna viner i luften? Synen på utbildning, att leva för att behaga andra, prestationsångest och bulimi – Sissela berättar öppenhjärtigt och energiskt om sig själv. Genombrottet kom snabbt, vad händer inom en när saker rusar på? När man plötsligt kan bli både älskad och näthatad som person för karaktärer man skapar för komisk effekt? Filippa Bark är känd från bland annat Melodifestivalen, men visste du att hon föddes i Skövde under en familjepåsktillställning? Vi får ta del av det objektifierade klimatet för kvinnliga, svenska komiker, hur man tackar halvnej till Kristian Luuk och Melodifestivalen och att Sissela gärna tar en kreativ dusch med Louis CK. Dessutom får vi höra om hennes syn på SVT, etablissemanget och kommersiell, patriarkal räddhågsenhet.

Häng med på en riktigt svettig men någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Gränser

Är det bra eller dåligt med gränser? Dagens Radiofontän funderar över gränsdragningar på allehanda sätt – nationalitet, integritet, barnuppfostran, etik, moral, gruppgemenskap…Hur hanterar vi gränser i våra liv? Ger tiden ett naturligt töjande av gränser eller stelnar de? Och är gränslöshet egentligen något att eftersträva? Programledare och publik diskuterar.

Hur relaterar vi konstnärliga upplevelser till egna erfarenheter? Vi går på bio och ser Suzanne Ostens ”Flickan, mamman och demonerna”, blir berörda och känner igen oss.

Film står högt på agendan i dagens program och vi får en personlig betraktelse över senaste Marvel-spektaklet, ”Captain America: Civil War”. Muskelmän i trikåer och en massa maskiner, men var i hela världen är kvinnorna?

Melonmusik, brukarrevisioner och snacksaliga programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt gränsad radioshow!

Play

Jaget och schlagern