Gränser

Är det bra eller dåligt med gränser? Dagens Radiofontän funderar över gränsdragningar på allehanda sätt – nationalitet, integritet, barnuppfostran, etik, moral, gruppgemenskap…Hur hanterar vi gränser i våra liv? Ger tiden ett naturligt töjande av gränser eller stelnar de? Och är gränslöshet egentligen något att eftersträva? Programledare och publik diskuterar.

Hur relaterar vi konstnärliga upplevelser till egna erfarenheter? Vi går på bio och ser Suzanne Ostens ”Flickan, mamman och demonerna”, blir berörda och känner igen oss.

Film står högt på agendan i dagens program och vi får en personlig betraktelse över senaste Marvel-spektaklet, ”Captain America: Civil War”. Muskelmän i trikåer och en massa maskiner, men var i hela världen är kvinnorna?

Melonmusik, brukarrevisioner och snacksaliga programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt gränsad radioshow!

Play

Jaget och schlagern

Hur skapar man sig ett nytt jag? Hur gör man egentligen för att omforma sig, såväl kroppsligen och själsligen? I dagens program möter vi två olika perspektiv på de frågorna och bägge kommer fram till att bemötandet från andra spelar en betydande roll. För att kunna gå ner ordentligt i vikt är naturligtvis kosten och motionen bärande men också hur andra människor möter dig i ditt strävande.Vem känner sig motiverad att förlora kilon när omvärlden påpekar hur tjock du är? Hur accepterar man en själslig ohälsa för sig själv när psykosen och aggressiviteten plötsligt slår till? När teveapparaterna talar till dig och du besvarar isolering på psyk med att metodiskt pinka ner alla hörn i rummet? I ett blottande självporträtt står just vårdpersonals bemötande i fokus för förändring och acceptans.

Sommarlovet står inför dörren och vi fortsätter att titta tillbaka på den personliga barndomsupplevelsen av den eviga sommaren. Schlagerfestivalen hägrar den också och vi undersöker vilken publikens absoluta favoritschlager är.

Vi bjuds dessutom på fantastisk livesång av operaskolade Andreas! Inte ett öga är torrt när han sjunger Selahs You raise me up.

Skördeskräck, Heather Nova och debuterande programledare – Radiofontänen stämmer upp i en någorlunda vardagligt schlagerfixerad radioshow!

Play

På divanen med Sanna Persson Halapi (och hunden Ulla)!

I Radiofontänens 7:e På divanen gästas vi av ingen mindre än Sveriges karaktärsdrottning – skådespelaren och komikern -  Sanna Persson Halapi.
Sanna är bland annat känd från att ha spelat Jolanta i Hipp hipp, den 103-åriga rymdpiloten Pax och som en av medlemmarna i det världskända och turnéklara slagverkskollektivet ”Six Drummers” .
I den skånska orten Kävlinge utanför Lund växte Sanna upp med en storasyster och två uppmuntrande föräldrar. Redan som liten var teaterintresset stort och hon imiterade ofta och gärna, bland annat de tillåtande grannarna Inger och Kenneth.
Under sin studietid i Lund, på 90-talet, var Sanna med och startade upp Boelspexet (ett spex explicit för tjejer, som en reaktion på den mansdominerade spexscenen). Helt uteslutna var männen dock ej ”Alltså alla män var runtomkring och lagade mat och sydde och så, de passade upp och det var jättebra” säger Sanna.
När Sanna väntade sitt andra barn diagnostiserades hon med bipolär sjukdom. Finns det positiva sidor med att leva som bipolär? Och vilka är isåfall dessa?

Häng med på en någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Är 1:a maj omodernt?

På söndag är det dags att gå ut och demonstrera! Eller – är det det? Är det bara tradition och folkfest som får oss att ge oss ut på gatorna, eller vill vi verkligen förändra något? Vill vi ha en politik för alla? Inför 1:a maj diskuterar vi politik, solidaritet och hyckleri. Vi låter inslag gå i polemik och publiken diskutera huruvida vi ska demonstrera eller inte.

Hur kan det komma sig att så många discolåtar handlar om döden? Vi undersöker kopplingen mellan dans och livets slut.

Och vi talar om att vilja leva! Att vilja låta skrattet spricka fram på nytt, att inte låta rädslan styra ens liv. Att vilja viljan!

The Revenant, generationsklyftor och blicken riktad mot barndomen och jaget – Radiofontänen demonstrerar för en någorlunda vardaglig radioshow för alla!

Play

Psykakut och bemötande

Malmöpsykiatrin var i blåsväder under 2015, vilket fått oss på redaktionen att tänka på och prata om hur bemötandet inom vården ser ut just nu. Har det skett några förändringar? Och hur ser egentligen ett gott bemötande ut? Vår publik reagerar på frågan och några av de svar vi får är att det är viktigt att bli betrodd, mötas av ansvarstagande läkare, och att den fysiska miljön spelar stor roll.
I programmet gästas vi av Carina G Carlsson, enhetschef på psykakut i Malmö. Med henne pratar vi bland annat om hur personalen arbetar med suicidprevention, hur man är en närvarande och lyhörd chef och hur en vanlig dag på psykakut ser ut.

Programmet söker visa på relationsskapande perspektiv inom psykiatrin. Kränker psykiatrin människor eller erbjuds alla god vård? Inget är entydigt och Radiofontänens medarbetare berättar om sina egna erfarenheter.

Två intensiva och frågvisa programledare lotsar oss genom ett program som bemöter och berör med ett angeläget tema och åter bjuder Radiofontänen in till en någorlunda vardaglig radioshow med ett aktuellt och angeläget tema.

Play

Vilken är din favoritserietidning?

Ja, just det. Läste du mycket serier när du var liten? Kanske du gör det fortfarande? I dagens program besöker vi seriegalleriet Rum för serier i Malmö och kollar in deras utställningar om skräck och filmens förhållande till seriernas värld. Vi får en pratstund med Jakob Hallin från Seriefrämjandet och diskuterar seriernas betydelse för kultur, jämställdhet och politik. Och allt slutar med ett upprop till skolministern!

Vi låter publiken prata om favoritseriefigurer och gensvaret är stort. Kalle Anka, Modesty Blaise, Fantomen, Stålmannen, Asterix, Spindelmannen, Zorro, Lucky Luke, Tintin, Buster, Knockout-Charlie – persongalleriet som svischar förbi är stort. Och då kan vi lägga till en bekännelse om en science-fiction- och aliens-omvändelse!

Sista delen av Ett stycke kvinnohistoria bjuder vi på. Och till det en reflektion över vad det kan betyda att formulera sin egen berättelse och dela upplevelser ur sitt liv – framför allt för berättaren själv.

Mitt i natten-texter, David Bowie och improviserande programledare – Radiofontänen tecknar en någorlunda vardaglig radioshow!

Play

Vad kom först? Påskharen eller ägget?

Vad har påskharen och Kaspar Hauser gemensamt? De är iallafall med i Radiofontänens påskprogram! Vi greppar påsken med hela handen och funderar på återuppståndelse-symboliken. Har du upplevt att livet har återvänt? Publiken engagerar sig och vi konstaterar att även stillastående klockor visar rätt tid någon gång under dygnet. Dessutom går vi på Moomsteatern och tittar på deras uppsättning av Kaspar Hauser och försöker koppla ihop påsk, normer och delaktighet.

Terrordåden fortsätter i Europa och våra tankar går ut till offer och anhöriga i Bryssel. Med utgångspunkt i den personliga reaktionen och rädslan, och med hjälp av Manneken Pis, Tintin och Jaques Brel, diskuterar vi extremism, utanförskap och klassperspektiv.

Hur tusan funkar det att jobba med människor med missbruk och psykisk ohälsa när man själv sitter fast i hasch och amfetamin? Inte så bra. Vi fortsätter med del fyra av Ett stycke kvinnohistoria.

Onda helgon, lömska påskharar och äggfärgningstips – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt återuppstånden radioshow!

Play

På divanen med Åke Arenhill!