Vår tid – en sårbarhetens tid?

Är sårbarhet en svaghet eller en styrka? Vi lever i en komplex tid och i dagens program pratar vi om vår känslomässiga relation till den, till andra, till samhället och till världen. Skapar en narcissistisk tid en större sårbarhet? Hur förblir vi vid vår mänsklighet när fokus ligger på den egna sfären? Hur förhåller man sig till sin egen utsatthet när man vågar bryta med sin egen diagnostiska instängdhet och de nyfunna relationerna lämnar en? Snacka om sanslös sårbarhet när du upptäcker att dörren till livet med dig själv är stängd.

Hur lång tid tar det egentligen att komma över ett trauma som ligger trettio år tillbaka i tiden? Vi lyssnar på en naken beskrivning av ett övergrepp som har skapat oerhörda svårigheter med omvärlden och kvinnorna.

Hitmusik, färdtjänstilska och stigande antidepressiva aktiekurser – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt sårbar radioshow!

Play

Demokratins slut?

Går världen under nu? Den politiska situationen i västvärlden har inte varit så osäker på länge. Populisterna, extremisterna och näthatarna frodas. Klarar vår demokrati det här? Har den blivit ett täcke vi kan somna in under? Går vi mot demokratins slut såsom vi känner den? Vi ger oss i kast med att titta på vad just demokrati betyder för oss i en tid då Donald Trump blir USA’s president.

Ibland kan det kännas som om våra inre undergångskänslor projiceras ut på världens filmduk. Men tänk om något nytt kan gro ur alltings slut? Baserat på dans och lek. Vi tar hjälp av filosofin för att åskådliggöra en hoppfull fantasi.

Poetisk bittermandel, Gloria Swanson och smärtsamma barndomsminnen – Radiofontänen  ger en någorlunda vardagligt demokratisk radioshow!

 

Play

Donald Trump och föräldraskapet

”Great people!” Det var vad Donald Trump sa om sina döda föräldrar när det stod klart att han blivit USA’s 58:e president. I dagens program pratar vi om relationen mellan barn och föräldrar när psykisk ohälsa är en del av familjesituationen. Hur är det att växa upp med ett dåligt psykiskt mående när den ena föräldern vägrar att inse att man behöver extra stöd? Hur kan det vara ett barns fel att få en diagnos? Och hur hanterar man sin egen psykiska ohälsa som förälder inför sina barn? Skuld och en känsla av otillräcklighet är starka krafter. Men tänk om det skapar en kompensatorisk kraft som gör att du är ännu mer närvarande med dina barn?

Genom historien har det funnits idéer om ett förhindrande av att sprida ”dåliga” gener. Vad skulle hända om människor med psykisk ohälsa inte tilläts att skaffa barn?

Sedan pratar vi givetvis om valet av Donald Trump som ledare över världens mäktigaste land. Vad kommer det egentligen innebära att han vann? Redaktionen och publiken diskuterar.

Föreningar för intellektuellt funktionshindrade, självupplevd misstro och programledare med optikersläkt – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt självupplevd radioshow!

Play

Påvebesöket, USA-valet och framtiden

500 år efter reformationen har påven, Franciskus, i veckan som gått besökt Sverige. Förutom gudstjänst i Lunds domkyrka och mässa i Malmö blev besöket historiskt då han och Lutherska världssamfundets ledare,  biskop Munib Younan, undertecknade att de åtar sig att arbeta i sämja. Påvens besök har väckt reaktioner. ‘Ett viktigt besök i en orolig tid fylld av konflikter, där påvens ämbete spelar roll’, anser vissa, eller ‘ett meningslöst och påkostat jippo’, enligt andra. Vi funderar kring påvens huvudsakliga uppgift och tar reda på skillnader och likheter mellan romersk-katolsk tro och evangelisk-luthersk tro.

Aldrig tidigare har ett presidentval i USA varit så mediabevakat från svenskt håll som detta. Kanske inte så konstigt med tanke på hur häpnadsväckande udda det faktiskt är. Clinton eller Trump? Om mindre än en vecka har vi, förhoppningsvis, fått ett resultat.
Var det bättre förr? Vi på Radiofontänen pratar framtid, både ur ett personligt och ur ett mer världsligt perspektiv. Hur gör man för att behålla orienteringen framåt och bibehålla framtidstro när man drabbats av psykisk ohälsa.

Vi får även höra tips på hur man kan förbättra minnet, en filmrecension på en gammal klassiker och purfärsk rap! Häng med på en någorlunda svängig radioshow!

Play

På divanen med Magnus Börjeson

Ett, två, tre, fyr! Tionde på divanen och det är musikern Magnus Börjesons tur att analyseras. Med en enorm bredd inom musiken har Magnus spelat med några av de största band både i Sverige och internationellt.

Magnus växte upp i Lund i ett hem där musiken sattes högt. Tidigt började han att spela i band och i samband med att Mejeriet i Lund skulle byggas på 80-talet hade en ung Magnus sitt första gig, med sitt allra första band, synthbandet European Legacy.
Ur studentbandet Koks i lasten växte bandet Beagle fram. I början av 90-talet slog de igenom med hitlåten The Things That We Say. Bandets första album Sound On Sound nominerades till en grammis i kategorin ”bästa nykomling”.
Nyligen turnérade Magnus med Roxette i den största turné ett svenskt band någonsin har gjort. Hur ser egentligen turnélivet med ett världsband som Roxette ut?
År 2010 kom filmen Sound of noise där Magnus spelar en av sex ”musikterrorister” som vill förändra vår syn på vad som är musik. Filmen slog igenom internationellt och visades på filmfestivalen i Cannes.
Förutom att spela i olika band har Magnus skrivit otalig musik till filmer, TV och teateruppsättningar.

Vilken är Magnus mäktigaste musikupplevelse? Hur ser han på livet efter detta och varför fick Magnus, och de andra bandmedlemmarna i Beagle, inte få Stikkan Andersson att börja skratta den gången de mötte honom för att skriva skivkontrakt?

Häng med på en någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Jätten inom oss – ilskan, sorgen och filmen

När blir du riktigt jäkla arg? Vad gör du då? Hur hanterar du din ilska? I dagens program pratar vi om ilska som bromskloss, relationskross och kreativ drivkraft. Många fostras till att dämpa sin ilska, när vi i själva verket kanske ska försöka hitta kreativa kanaler för att skapa energi av den. Att växa upp med autism och en oförståelse från omgivningen som skapar ensamhet kan leda till vrede. Vart tar den vägen om du samtidigt bär en diagnos som försvårar dina sociala relationer? Kanske är individens ilska mot världens orättvisor sprungen ur den personligt upplevda oförrätten?

”Jätten” är en svensk film av långfilmsdebuterande Johannes Nyholm. Redaktionen gick och tittade på den gripande historien om den autistiske och missbildade boule-experten Rickard som lever med en djup saknad efter sin mor. Vi får recensioner och reaktioner och en djupt personlig reflektion över en egen mor och son-relation.

Pedagogisk ilska, dagboksanteckningar och en sublimerande publik – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt ilsken radioshow!

Play

Hur tusan ska vi använda yttrandefriheten?

Yttrandefriheten fyller 250 år i år. Varför behöver vi den egentligen? Det är en demokratisk rättighet att få uttrycka sina åsikter, men var går gränsen för vad vi får uttrycka? Förstår vi vad den gränsen betyder? Och vad händer med demokratin när internet-trollens diktatur börjar sippra ut i vardagspolitiken? Radiofontänen diskuterar yttrandefrihet utifrån personliga och makro-politiska perspektiv.

Vi bär alla på ett bekräftelsebehov. Men vad händer när man filtrerar och förstärker det genom en kraftig adhd-diagnos? När blåmärken på gravida magar med efterföljande sjukhusbesök blir ett mått på den bekräftelse du behöver.

Kärleksbrev till pappa, livsolikheter och dansande programledare – Radiofontänen ger någorlunda vardaglig yttrandefrihet en radioshow!

Play

Är det paranormala normalt?

 

Tror du på spöken? Har du upplevt något övernaturligt? Hur ser du på telepati och prekognition? För många är tron på saker vi inte kan förklara något som hör barndomen till. Men vad säger vi då om kvantfysiken? I dagens program ger vi oss in i den paranormala världen. Parapsykologi kallas den forskningsgren som försöker titta vetenskapligt på fenomen normen bedömer som övernaturliga. Hur bevisar vi egentligen något som allra oftast är en individuell upplevelse? Är det så att vi som Svenssons motarbetar och normerar dem som försöker prata om paranormala företeelser?

Hur förhåller sig filosofin till det övernaturliga? Naturlagar styr oss och enligt Spinoza är det övernaturliga fenomen som vetenskapen ännu inte känner till, och därmed naturliga. Och mellan vetenskapen och tron står individen.

Många människor lever med att höra röster. Hur förklarar vi det? Och hur lär man sig att hantera och leva med sina röster?

Sömneffektivitet, brev till svärmor och hepatit C – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt paranormal radioshow!

Play

På divanen med Amanda Ooms!

Skådespelerska, författare, konstnär, dramatiker – Amanda Ooms analyseras på divanen! Med utgångspunkt i hippie-familjens dröm om självförsörjning tar Amanda med oss genom sin berättelse – att bli vuxen som barn, att känna chock och befrielse samtidigt inför moderns självmord, att använda hästar för att skapa inre närvaro, vikten av att känna att skapandet har kostat något, religion och tro, bilden av kärlek som arméer som blandas på natten, att vilja bli riktigt jäkla bra på saker, om bottenlös sorg och oräddhet. Humor, svärta och inre kraft står i fokus under en intensiv timme. I högt tempo bjuder Amanda Ooms och Radiofontänen på en någorlunda vardaglig radioterapi!

Play

Flyktsoda