En tredje andra chans?

Hur många gånger får man misslyckas? Enligt malmöborna hur många gånger som helst (om man bara ser till att göra rätt). I dagens program diskuterar vi vad en andra chans egentligen innebär. Räcker ett halvt liv för att återta förlusten av den andra halvan? Får man verkligen misslyckas utan krav på prestation? Radiofontänen när en dröm om ett rum där vi fritt får växa genom våra misslyckanden.

Oscarsgalan närmar sig och vi tar en titt på två av kandidaterna – två väldigt olika perspektiv på samtiden. ”13:e tillägget” ger en skrämmande bild av den totalitärt kapitalistiska fängelsekulturen i USA, som en förlängning av ett 1800-talsslaveri som aldrig upphörde. ”La la land” erbjuder snarare en flykt från ett ogästvänligt politiskt klimat genom musikalens glimrande värld.

Ygeman och argumentationen, jag-dikter och stort publikstöd – Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig andra-chansen radioshow!

Play

Kärlek, kärlek, kärlek!

Hur viktig är kärleken? Vintern rasar, både på Malmös gator och i ett globalt känsloläge. Så vi säger som Dionne Warwick och ägnar hela programmet åt kärlek. Vi närmar oss den genom litteratur, poesi och egna erfarenheter. Kommer vi någonsin över den första kärleken? Blir den ett gulnat minne som fyller oss med värme eller blir den en elak röst i en schizofren verklighet? Måste vi söka efter den lustfyllda kärleken till en annan? Livserfarenheter kan göra oss luttrade inför andra människor, men också skapa en trygghet i att leva med sig själv. Kanske är kärleken till ens barn den enda konkreta kärleken, och allt annat variabler?

Radiofontänen landar i att kärleken tror allt och är livets största möjlighet!

Play

Är allt verkligen politik?

Världen skakar och politikens följder är mer närvarande i samhällsdiskussionen än på länge. Abortmotståndare vädrar morgonluft, nationalistiska krafter applåderar immigrantstopp och plötsligt inser vi att vi alla är amerikaner. I dagens program ägnar vi oss åt att diskutera politik och dess verkningar – från individnivå till global nivå. Om allt är politik, på vilket sätt ska vi engagera oss politiskt? Kanske betyder det att vi helt enkelt ska börja engagera oss i våra liv.

Flykt är ett sätt hantera oroliga tider. Och vem är bättre på två timmars livsflykt än Hollywood? ”La la land” är nominerad till 14 Oscars och Radiofontänen ser den – och den amerikanska filmindustrin – med ett politiskt flyktöga.

Hur formulerar man en existentiell dikt? Poeten Stefan Pettersson besöker oss och bjuder på dikter som skapar andliga livsrum.

Dikter mitt i natten, ny Fontänhus-chef och kuppande programledare – Radiofontänen ger en någorlunda politiskt vardaglig radioshow!

Play

Det finns hopp!

Pratar Kommunfullmäktige om förhoppningar inför 2017? Det gör vi på redaktionen och bjuder på några av dem här.

Vilka är dina förhoppningar, kära lyssnare? Hör av dig till oss och berätta!

Lyssna här:

Play

Etiken, psykiatrin och frågan om botten finns.

Kören av kritiska röster mot psykiatrin är stor. Vart tar de vägen och hur följs de upp? Inom Region Skåne finns den rådgivande instansen Etiska rådet som arbetar för att öka förståelsen och förmedla kunskap om en jämlik hälso-och sjukvård. Vi gästas av Jenny Jentzsch och pratar om bemötande inom psykiatrin, etik som en inre levande process och hur vården egentligen hanterar etikfrågor. Och vilken roll kan en sekulariserad religion spela i vården idag?

”The båtten is nådd” sjöng Timbuktu och många har nog mötts av orden ‘du måste nå botten för att kunna må bättre’. Men är det verkligen så? Varför måste man slå i botten för att mående ska kunna vända? Och var är den där berömda botten någonstans? Vi pratar om kränkande stereotyper och erfarenheter av att leta efter botten i oss själva. Är vi helt enkelt bottenlösa?

Medicin eller död, år på psyk och goa filmtips inför helgen – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt etisk radioshow!

Play

Dialogpolisen och bemötandet

Hur vill du bli bemött av polisen? I dagens program gästas vi av dialogpolis Johannes Dontsios och vi pratar kommunikation och bemötande mellan polis och allmänhet. Vad påverkar egentligen den allmänna synen på polisen? Vilken roll spelar media? Arbetsbördan kan vara stor och utbrändhet förekommer inom polisväsendet, men huvudanledningen är kanske inte den väntade. Är maktförhållanden och maktspråk något som diskuteras inom utbildning och yrke? Hur ser kunskapen om psykisk ohälsa ut inom poliskåren?

”Polisen behövs nog, kanske.” Publiken delar med sig av sina olika erfarenheter – utifrån sina olika livssituationer – av mötet med polisen.

Malmöbors bemötande, identifikationsvalidering och de som ska rocka – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt dialogbaserad radioshow!

Play

Tror du på tomten?

Slutade du någonsin tro på tomten? Årets julprogram är här och vi kastar oss in i julseder, juldikter och jultomtar. Malmöborna förhörs om deras tomtetro och publiken berättar hårda och mjuka julanekdoter. Varför heter det egentligen julklappar och varför blir man snäll av att äta pepparkakor? Vi reder ut och nästlar in oss på exakt samma gång. Viktor Rydbergs eviga gåta får såklart också vara med!

Julen är ju inte bara en glädjens tid. För många minner den om svåra saker och ensamheten är stor under helgen. Vänskap kan hjälpa och är det lättare att umgås med människor med psykisk ohälsa om man själv mår dåligt? Och kan man egentligen fira jul när världen ser ut som den gör, med terrorattacker i Berlin och krig i Syrien? Våra tankar går ut till drabbade människor runt om i världen.

Juridisk rätt, magiskt tänkande och julsäkerhet – Radiofontänen önskar en någorlunda vardagligt god jul!

 

Play

Mötet – digitalt vs. IRL!

Finns det någon skillnad mellan det digitala mötet och det personliga i vardagen? I dagens samhälle möter många människor varandra på nätet. Många ungdomar lever i stort sett i en virtuell värld. I dagens program pratar vi lite om olika typer av mänskliga möten. Vad händer med det mänskliga mötet om vi inte träffas fysiskt? Händer det olika saker i olika generationer? Ger nätet oss en möjlighet att skriva vår identitet som vi vill bli sedda – och är det fel isåfall? Radiofontänen funderar.

Funny girl, plastinerade kroppar och julkänslor – Radiofontänen bjuder på en någorlunda vardagligt verklighetsbaserad radioshow!

 

Play

Vem ska trösta Knyttet – och köttätarna?

Är du villig att ge upp kött för att förbättra miljön? Miljöhotet vilar starkt över oss och det börjar bli bråttom. I dagens program pratar vi om olika perspektiv på hur vi förhåller oss till vår förmåga att förändra klimatsituationen. Vad är hoppet för en global förbättring av miljön? Vad är hopplösheten? Kan vi lita på att politiker och storföretag kommer att agera för att strypa miljöförstöringen? I mitten av allt står vi som individer. Var börjar och slutar vårt ansvar? Kan vi sluta äta kött om det är det som krävs?

Spöken behöver inte bara vara någon död som går igen. Tron på det övernaturliga delar oss människor men kanske blir det en sinnebild för det nödvändiga i att öppna våra sinnen och möta världen och varandra med ödmjukhet. För vi vill väl inte att rädslan ska styra våra liv?

Juldikter, dagböcker och trösterika programledare – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt miljömedveten radioshow!

 

Play

Vår tid – en sårbarhetens tid?

Är sårbarhet en svaghet eller en styrka? Vi lever i en komplex tid och i dagens program pratar vi om vår känslomässiga relation till den, till andra, till samhället och till världen. Skapar en narcissistisk tid en större sårbarhet? Hur förblir vi vid vår mänsklighet när fokus ligger på den egna sfären? Hur förhåller man sig till sin egen utsatthet när man vågar bryta med sin egen diagnostiska instängdhet och de nyfunna relationerna lämnar en? Snacka om sanslös sårbarhet när du upptäcker att dörren till livet med dig själv är stängd.

Hur lång tid tar det egentligen att komma över ett trauma som ligger trettio år tillbaka i tiden? Vi lyssnar på en naken beskrivning av ett övergrepp som har skapat oerhörda svårigheter med omvärlden och kvinnorna.

Hitmusik, färdtjänstilska och stigande antidepressiva aktiekurser – Radiofontänen ger en någorlunda vardagligt sårbar radioshow!

Play