En bild berättar

fredag den 2 oktober 2020

Två personer utbyter ett kort samtal på en bar. Kan denna bild säga något intressant om relationer?

Just nu ställer bildkonstnären och skämttecknaren Jan Stenmark ut bilder från sin senaste bok "Kärlekens ÅÄÖ" på Rum för serier i Malmö.

Titeln "Kärlekens ÅÄÖ" får mig att tänka på en av hans tidigare bilder (se exempelvis här), föreställande en kvinna och en man i barmiljö. (Man ser inte mannens ansikte så man kan inte veta säkert att det är en man, men att döma av handens grovlek och det faktum att det står ”Veckans avsnoppning” ovanför bilden kan man gissa att det är så).

Mannen håller fram ett glas rött vin och säger ”Nej, men hej”, varpå kvinnan (som sitter med en cigarett i handen och ett vinglas framför sig, utstrålande en blandning av sexighet, beslutsamhet, sorgsenhet och förundran) svarar ”Hej, men nej”.

Tittar man snabbt är det ganska kul. Genom en lek med ord förlöjligas någon som (med lite för stark tro på sig själv) trodde att han hade något.

Frågan är samtidigt om kvinnan har så mycket att svara med? Hon använder inga egna ord utan hans. Hon kör alltså med dubbla kort, flirtar med honom samtidigt som hon avvisar honom.

/Anna

Nästa inlägg...

Vem ser vem?

fredag den 16 oktober 2020

På tre-årsdagen av metoo funderar Anna lite över vad som styr i relationer.

Läs mer

Fler inlägg...