Vad vet väl en svan om simning?

tisdag den 19 januari 2021

Vad gör svanen på sina simlektioner? En av karaktärerna i mobilspelet ”Animal restaurant” sätter igång funderingar.

På fritiden spelar jag ett spel som heter "Animal restaurant" som cirkulerar kring liv och leverne i "Gumi's Kitchen". I centrum står katt-kocken Gumi och alla de djur han har kontrakterat på olika positioner. Man driver ett kök med à la carte, buffet och en takeout. I anslutning till restaurangen finns även en blomsterodling med önskebrunn, en damm med matfisk och några andra varelser, en gård där man kan spela spel eller ta gruppselfies, bland annat.

Flera olika gäster kommer regelbundet till restaurangen. Det är hundar, hjortar, kaniner, en flamingo, igelkottar, med flera. Ibland kommer en papegoja som spelar hårdrock, en mus som vill spela kort, en spåkvinna med magiska egenskaper och en bäver som ibland måste iväg och laga en damm som har rasat. 

En dag hände det att det kom en svan som berättade att han skulle på sin swim practice nästa dag och ville beställa en bento, en matsäcks-låda. Detta satte igång fantasin hos mig. Swim practice. Kul, spännande. Vad tränar han, eller de som är där, på? Måste vara vackra rörelser! I samma ögonblick funderade jag: men hur står det till med en vuxen svan som inte kan simma? Kan det verkligen stämma? Vad är det svanen håller på med?

animalrestaurant.fandom.com/wiki står det att svanen trodde att han var en anka när han var liten och när han växte upp trodde han fortfarande att han är en anka. Han har inte förstått att han är en svan och kanske är det därför han tror att han inte kan simma och måste gå och ta lektioner.

Eller så är det helt enkelt någon form av speciallektioner. Svanen kanske är i behov av ett certifikat eller kursbevis av något slag?

Det faktum att svanen i vuxen ålder fortfarande tror att han är en anka gör att han ”inte är alltför elak”, enligt samma wiki. Vad detta innebär exakt är jag inte helt säker på.

Häromkvällen kom han in bara för att äta och beställde en raspberry yoghurt. När det blev klart att rätten inte fanns började han svära och stormade ut ur lokalen. Jag blev lite osäker på vad jag skulle göra men försökte att bara ignorera och serverade i stället några andra gäster. Efter en stund beställde ett par strutsar samma yogurt, och samma sak hände även nästa dag. Även strutsarna blev upprörda när de inte fick serverat vad de beställde (allt de fick fram i sina pratbubblor var en massa streck) och jag såg till slut ingen annan utväg än att med mitt (vanliga) bankkort gå in och köpa en hög diamanter som jag kunde byta mot cod (fiskar, torsk, som fungerar som betalningsmedel) och låsa upp receptet till raspberry yoghurten (som kostade ungefär fem gånger så mycket som de dyraste rätterna jag lagat dittills) samt servera det.

Har inte hört något mer om saken efter det.

Svanen har varit förbi igen och lämnat en sim-mössa på golvet, "ett måste för mästare inom simning", som visade sig vara en present till Gumi. 

Jag har tydligen serverat honom över 240 gånger (informationen förmedlades igår via en pop-up-ruta) och det som kan hända då är att svanen väljer att lämna en sim-ring, vilket också är exakt vad som hände. Plötsligt låg det en rosa, vit-prickig, uppblåsbar ring vid ett av borden, "alla kommer att kunna lära sig att simma med den här sim-ringen". 

Svanen är förvånansvärt lik en anka, så hans eventuella mentala problem med att uppfatta sig själv tycks spilla över på det yttre, på det fysiska. Vad det hela handlar om är svårt att säga. Är det envishet? Handlar det om rädsla? Eller är han bara väldigt intresserad av simteknik?

Han fortsätter komma in till restaurangen för lite buttered toast, porridge and jam eller curry rice. Inte raspberry yogurt så mycket de senaste dagarna. Jag hälsar och tar beställningen, lagar och serverar.

Svanen är i själva verket kanske helt enkelt en prins, som precis som prinsessan i legenden har förvandlats till en vit svan av en ond trollkarl. Här är det inte tal om någon anka som ska bli en svan, utan om en prins, fast inuti en svan - i spelet snarlik en anka - som väntar på att en prinsessa eller prins bjuder ut den, bryter vingen av den onda trollkarlen (troligtvis spåkvinnan med magiska egenskaper), och häver förtrollningen. Först då kan prinsen träda fram i sitt sanna jag.

Text: Anna
Bild: Fredrik

Nästa inlägg...

C. Hugos veckomeny

torsdag den 21 januari 2021

Då Fontänhuset är stängt kommer jag härmed med min egen veckomeny. De som vill äta vegetariskt kan ta bort kycklingen. Då har ni fått en egen vegetarisk måndag, precis som på huset.

Läs mer

Fler inlägg...