Fråga Bo - bloggspecial

fredag den 7 oktober 2022

Bo svarar på era kluriga och svåra frågor om allt möjligt. 

Bo svarar på era kluriga och svåra frågor om allt möjligt. Har du en fråga som du söker svar på så kan du maila den till info@fontanhuset.se

Vad finns det att göra i Malmö?

Gå på matmarknad på Möllevången, på Konsthallen, Emporia, Triangeln, Malmöfestivalen, Espresso house, Mando och Etage. Eller varför inte ett biobesök på till exempel Spegeln? Att bada i Västra Hamnen eller på kallbadhuset kan jag rekommendera. Sen har vi parkerna där man kan utegymma och efter det besöka biblioteket och Malmö slott.

Dessa är gratis: Möllevången, konsthallen, Emporia, Triangeln, Malmöfestivalen, bada i Västra hamnen, parkerna, utegymmen, biblioteken, och besöka kyrkorna.

 

Hur spränger man berg?

Man borrar hål i berget med lufttrycksborrar med långa spett. Hål som anpassas efter hur berget skall sprängas. I hålen placeras det dynamit med stubintråd hopkopplat som går till en typ låda på gott avstånd från det som ska sprängas. Stubintråden förs under något tungt material som t.ex. bildäck som ska hålla ner det sprängda berget. Lådan är en grej som alstrar och skickar ut ström till dynamiten i berget som då exploderar. Berget går i bitar och platsen blir som det är tänkt för ett bygge, väg eller dylikt. Det är nog ett gammaldags sätt att spränga.

 

Hur många år har vi kunnat njuta av Malmöfestivalen?

Malmöfestivalen började 1985 och har alltså funnits i 38 år med uppehåll för coronan 2020-21.

Hur många turister intar Malmö under festivalveckan?

1,4 miljoner besöker Malmöfestivalen varje år fast malmöbor är nog inräknade i den summan.

Finns fortfarande festivalöl exklusivt för festivalen?

Till år 2020 fanns det en sån festivalöl. I år vet vi alltså inte. Ni får kolla själva på festivalen!

 

Om blixten slår ned i vattnet när man badar vad händer då?

Badning och simning under åskväder ska undvikas eftersom det kan inträffa att blixten ibland slår ner i vatten. En simmande person i området får därvid ström genom kroppen. Strömstyrkan beror av avståndet till inslagspunkten och om vattnet är salt eller inte. Om simmare är högsta punkten vid vattenytan så slår blixten hellre ner i simmaren än bredvid denne. Det är en dålig idé att bada när det blixtrar!

 

 

 

Nästa inlägg...

Nyårslyftet Schueschutväöuoh

måndag den 12 december 2022

Nyårsyftet Nummer 2 - år 2022.

Läs mer

Fler inlägg...