Blommor och behandling

tisdag den 8 september 2020

Bioaktuella "Little Joe", som Fontänhuset nyligen såg, sätter igång funderingar om självständighet och möjligheten att ta ansvar för sitt liv.

(Obs! Spoilervarning)

Biograf Panora delar då och då ut biobiljetter till Fontänhuset och detta var fallet även i torsdags i förra veckan när några av oss gick och såg Jessica Hausners film "Little Joe". Filmen är en fiktiv sci/fi-skräck-historia om en genmanipulerad blomma, Little Joe, som kan framkalla lyckokänslor med sin doft. Handlingen sätter inte helt osökt igång en del tankar kring behandling av psykisk ohälsa.

Ansvarig för projektet, Alice Woodard, går i samtalsterapi, men sätter i sitt arbetsliv alltså i första hand sin tilltro till psykofarmaka, eller onaturliga (genmanipulerade) växtpreparat. Inte säkert i första hand för att hjälpa människor, får man anledning att misstänka, utan för att nå framgång och berömmelse. Blomman är mer eller mindre den första i sitt slag.

Precis som andra genmanipulerade växter steriliseras Little Joe. Genom detta börjar blomman också, när den inte kan reproducera sig på annat sätt, dofta ovanligt intensivt för att omgivningen ska vilja ta hand om den och få den att leva vidare. Blomman ska, säger man, framkallar "moderskänslor". Skillnaden är att känslorna, till skillnad mot när det rör sig om ett barn, här är riktade till en individ utan någon känd sexualitet. Och om den har en sexualitet ska den betvingas. Efter att Alice höjt temperaturen i växthuset över det normala och några av blommorna vissnar läggs skulden på blommans pollen.

Alice tar i strid med företagets regler med sig ett exemplar av blomman hem till sin son Joe (det är då hon föreslår att de ska kalla blomman "Little Joe"). Relationen mellan Alice och Joe är komplicerad. De står varandra nära, kanske för nära, men hon önskar också mer tid för sig själv. Till sin terapeut säger hon att hon "vill jobba". Det blir också ofta övertid och hon försummar Joe. Hon uppmuntrar honom till mer kontakt med sin far, vilket han inledningsvis motsätter sig. När Joe spenderar mer och mer tid med blomman blir beroendet till Alice dock mindre och i stället blir förhållandet till flickvännen och till pappan viktigare.

Lite som sin förälder (Alice) uppträder blomman parasiterande när den utnyttjar svaghet för att själv kunna växa. Detta gestaltas när Alice kollega Chris letar efter hunden Bello, som har sprungit bort. Medan Chris ropar och tittar efter hunden inne i växthuset ser man hur blommans kronblad växer. Samma sak inträffar när Joe visar känslor för sin flickvän Selma; han tar en selfie och skickar till henne och hans darrande väntan på hennes svar får blomman att sträcka på sig, öppna upp och skjuta ut nya kronblad.

Människorna som har luktat på blomman blir inte enbart lyckliga utan tycks också drabbas av någon form av tomhet. Precis som om blomman har tagit något ifrån dem. För många följer även beteende- och personlighetsförändringar. När detta går upp för Alice börjar hon ifrågasätta om berömmelsen verkligen är värd priset? Om människor börjar må dåligt kanske de otillåtna metoder som hon har använt i framodlingen inte är så lämpliga? 

Ironiskt nog hjälper blomman också Alice att komma vidare och bli kvitt känslan av att ha sin son på halsen. Efter att hon (av misstag) fått i sig doften förändras hon känslomässigt och inleder (till slut) en relation med sin kollega Chris. Genom förhållandet blir Alice en mer självständig person. När hon och sonen Joe okonstlat pratar hemma vid köksbordet om att Joe kanske ändå ska bo hos sin pappa ett tag ser man hur Little Joe i förgrunden är orörlig. I detta skede blir växer den inte. Här finns ingen svaghet eller längtan att parasitera på.

Frågan man kan ställa sig är kanske vad som händer. Om människorna omkring Little Joe mår bra kommer de inte anstränga sig för att bevara den. Men behovet av blomman finns sannolikt kvar. Någonting som den, trots steriliseringen, har att "ge" är fortfarande viktigt för Alice. Kanske det som hon tidigare tog, eller fick, av Joe.

Trots att farhågorna om biverkningar och oönskade effekter verkar leva kvar i periferin säljs Little Joe till skolor och andra inrättningar. EU tilldelar teamet ett av sina pris och med detta räknar man med ytterligare beställningar.

/Anna K

Nästa inlägg...

Clara, färdiga, gå

tisdag den 8 september 2020

Mellan september och januari gör Clara praktik på Fontänhuset. C. Hugo försöker komma henne lite närmare inpå livet.

Läs mer

Fler inlägg...