Fynda billig mat via appar

tisdag den 12 januari 2021

Om man vill testa ett annorlunda - och förhållandevis klimatsmart - sätt att handla god och billig mat, finns mycket att utforska via de appar erbjuder överbliven mat från restauranger och matbutiker.

Vanligtvis kan man på Fontänhuset varje dag äta en vällagad och innehållsrik lunch för endast 30 kronor. Maten kostar lika mycket oavsett rätt och råvaror så i realiteten är den vissa dagar närmast superbillig.

Att själv fixa mat på samma sätt kan eventuellt vara en utmaning. Tidigare i höstas tipsades det i Radiofontänen om boken och webbsajten undertian.com, med recept på maträtter under tio kronor. Kan man tänka sig att gå upp mot trettio kronor, planerar lite och räknar bort tid och kostnad för logistik och tillagning, samt från början väljer bort de dyraste livsmedlen, är det kanske inte omöjligt att klara sig på Fontänhuset-nivå heller.

Ska det vara färdiglagat är frågan lite annan dock. Det finns alternativ, men inte hur många som helst. En gång för mycket blir det kanske "ja, men en falafel då".

En lösning kan vara någon av de appar som presenterar mat som blivit över på olika restauranger och matbutiker och som säljs till nedsatta priser. Exempel på sådana appar är Matsmart, Karma samt Res-Q Club (som dock inte finns inte i Sverige än). Ytterligare en annan är ”Too good to go”.

"Allt från bullar till kakor"

I helgen hade ”Too good to go” som vanligt flera olika erbjudanden. Jag bestämde mig för att ge det en chans. Ett erbjudande från en av mina favoritrestauranger, en vegetarisk restaurang vid Värnhem, missade jag typiskt nog med bara några timmar, men jag kunde spara restaurangen som favorit till ett senare tillfälle. Kassarna från matbutikerna valde jag bort eftersom jag upplevde dem för osäkra; det fanns ingen information om vad det var för typ av matvaror och inga bilder. De kassar med bröd och grönsaker som Lidl ibland ställer upp, där man relativt tydligt kan se innehållet, är kanske ett bättre alternativ i det fallet.

Valet för mig stod till slut mellan några caféer och bagerier med utlämning på söndagen. Jag slog till på ett centralt ställe som jag inte varit på tidigare, men som av sina bilder att döma verkade bra.

Kassen, innehållande ”det som finns kvar i slutet av dagen”, ”allt från bullar till kakor”, var värd 120 kronor och såldes för 39 kronor. Jag bokade och betalade via appen, väntade till söndagen och cyklade sedan (genom snöblandat, ändå ganska mysigt regn) ner till stan för att på avtalad tid hämta min okända fika. En ytterligare kund med samma ärende stod och väntade innanför dörrarna till caféet när jag kom fram och efter en stund kunde vi båda, i tur och ordning, gå fram till kassan för att svajpa våra bokningar och ta emot beställningarna.

"En ytterligare kund stod och väntade innanför dörrarna"

En kvart senare plockade jag på köksbordet hemma upp två goda mackor, en fräsch sallad, en spännande dessert och några annorlunda formade kanelbullar. Mackorna och salladen mättade två personer, som också delade på desserten. Bullarna sparades i frysen till ytterligare en fika en annan dag.

Text: Anna
Bild: Lidia

Nästa inlägg...

Vad vet väl en svan om simning?

tisdag den 19 januari 2021

Vad gör svanen på sina simlektioner? En av karaktärerna i mobilspelet ”Animal restaurant” sätter igång funderingar.

Läs mer

Fler inlägg...