"Jag ser fram emot det sociala"

fredag den 22 januari 2021

Strax efter helgerna började Maria Larsson att arbeta som ny handledare på Service. Hon kommer tillsammans med Sven, Mårten och alla medlemmar att arbeta med bland annat receptionen, kaféet och trädgården, kulturaktiviteter, pr och marknadsföring.

Innan hon kom till Fontänhuset har Maria arbetat bland annat som handledare på två boenden inom Lunds kommun. Hon har också lång erfarenhet från kriminalvården i Malmö, där hon under 22 år arbetat framförallt inom frivården med personer som dömts till bland annat villkorlig dom och samhällstjänst.

Vad ser du fram emot mest på Fontänhuset?

Det är lite annorlunda mot hur jag trodde att det skulle vara. Den exakta bilden av hur det kommer bli har jag inte än, men den kommer att ge sig de närmsta veckorna. Jag ser fram emot de sociala kontakterna, möjligheten att knyta nya relationer och att träffa nya människor.

Service håller bland annat i husets frukost varje dag mellan klockan 9 och 10. Vilken betydelse har måltiden för människor tror du?

Jag tror att det är viktigt att få samlas och ta del av en gemenskap. Alla har kanske inte familj tänker jag. Vid matbordet kan man sitta ner och snacka.

Har du något favoritpålägg på frukostmackor? 

Haha, ja, men jag är nog lite tråkig där kanske, jag skulle säga ost. Mellanlagrad prästost, den kan jag hyvla bara och äta rakt av.

Service bemannar och sköter även receptionen. Hur får man människor att känna sig välkomna?

Man uppmärksammar när de kommer, hälsar och snackar lite. Jag tycker det är viktigt att respektera människors integritet, att man närmar sig försiktigt. Jag är inte den som kastar mig över folk. Jag har ju arbetat på myndighet tidigare och där har jag sett personer som bestämmer över sina klienter, som tar ifrån dem deras vilja. Jag har ett annat förhållningssätt, jag - vad ska jag säga - jag vill inte vara någons morsa.

Hur kan man arbeta med kultur - ett annat av Service arbetsområden (ihop med media)?

Att få uttrycka sig tror jag kan betyda mycket för självförtroendet. Alla mår bra av att känna att man utför något för sig själv eller andra, och att vara med i sociala sammanhang. Det gäller både om man jobbar med kultur eller något annat. 

Hur ser ditt eget kulturintresse ut?

Jag är nog mer en konsument och åskådare än en aktör när det gäller kultur. Jag går på utställningar och så. Jag älskar att gå på konsert och festivaler.

Är det all musik eller någon särskild genre?

Rock är det mycket. Rock och blues.

Det finns flera medlemmar här på huset vet jag som brukar, eller brukade innan pandemin, gå regelbundet på Folk å Rocks spelningar vid Lilla torg, särskilt spelningarna med olika bluesartister. Har du varit där någon gång?

Ja! Där har jag varit flera gånger, det brukar vara jättebra.

Schyst! Och från kultur till trädgård - hur ser ditt intresse ut där?

Det är ett ganska stort intresse skulle jag säga. Jag odlar mycket blommor hemma och så. Jag är nog bättre på trädgård än kultur tror jag :).

Du har arbetat på Fontänhuset knappt två veckor och det har under den tiden varit stängt till största delen, men vi har haft digitala träffar och arbetat och umgåtts på det sättet. Om du utifrån den här korta tiden och de speciella omständigheter som varit skulle beskriva Fontänhuset för en utomstående, vad skulle du säga då?

Det är en plats med väldigt stor gemenskap, man bryr sig om varandra. Inkluderande. Ett stort engagemang. Det är vad jag har känt i alla fall när jag varit med på till exempel de här digitala träffarna.

Vad kan Fontänhuset göra för människor med psykisk ohälsa upplever du?

Jag ser det som ett ställe där man kan växa som människa och utvecklas. Om man har varit ifrån arbetslivet ett tag till exempel så kan det betyda mycket att bara komma ut bland folk igen, man mår oftast bättre då. Det är något jag känner även själv nu, när man är hemma så mycket. Det händer ju saker när man träffar människor, man får intryck av andra. Sedan är det det rent praktiska, att man kan mer eller mindre arbetsträna här. Det finns vissa fasta tider och så när man ska komma, vilket kan vara bra att börja förhålla sig till om man ska vidare till något arbete sedan.

Tack för intervjun!

Tack själv!

Text: Anna
Bild: Privat

Nästa inlägg...

Vad finns det för sociala medier, och hur använder man dem?

tisdag den 2 mars 2021

Jeanette sammanfattar vilka de vanligaste sociala medierna är, och hur man använder sig av dessa!

Läs mer

Fler inlägg...