Vad finns det för sociala medier, och hur använder man dem?

tisdag den 2 mars 2021

Jeanette sammanfattar vilka de vanligaste sociala medierna är, och hur man använder sig av dessa!

Jeanette sammanfattar vilka de vanligaste sociala medierna är, och hur man använder sig av dessa!

 

Blogg

Ordet kommer från engelskans blog, vilket i sin tur är en förkortning av weblog, en journal eller dagbok online. Innan namnet blog eller blogg blev allmänt använt så kallades bloggar i Sverige oftast för dagbok efter den fysiska dagboken. Andra ord som använts tidigare är webbkrönika och loggbok men numera är det alltså blogg som gäller. 

 

Facebook

Användarna kan skapa en personlig profil, lägga till andra användare som vänner och utbyta meddelanden, samt få automatiska meddelanden när någon laddar upp meddelanden eller media på deras profil. Dessutom kan användare ansluta sig till intressegrupper, som exempelvis arbetsplats, skola eller universitet.

 

Twitter 

(engelska för ’kvitter’ eller ’kvittra’) är en social nätverkstjänst och mikroblogg där man skriver meddelanden, så kallade tweetar (engelska: tweets), meddelanden som inte får överstiga 280 tecken

 

Instagram 

(förkortas vanligtvis till IG eller Insta) är en gratis applikation för fotodelning och ett socialt nätverk som lanserades i oktober 2010.

 

Youtube

en webbplats med videoklipp som laddas upp av dess användare, med tillhörande diskussioner och sociala medier-funktioner.

 

Text: Jeanette

Bild: Agneta T

Nästa inlägg...

Fråga Bo - Bloggspecial

måndag den 8 mars 2021

Det har ramlat in många frågor till Bo på sistone och eftersom tidningen dröjer ett tag till så kommer här en liten bloggspecial. Varsågoda!

Läs mer

Fler inlägg...