Radiofontänen 2010

Programmet 30 december 2010

torsdag den 30 december 2010 Längd: 0 sek

Året tar slut och Radiofontänen firar av med ett program i rekordtempo! Många medarbetare framför och bakom mikrofonen och lika många olika ämnen. Har du lagat Nilssons Frestelse någon gång? Har du förköpt dig i julstressen? Kan du klippa sill? Hur firar vi nyår? Hur kommunicerar vi med varandra och inom organisationer?

Och hur förmedlar man till andra hur dåligt man egentligen mår? Med allvar, humor och musik bjuder Radiofontänen på årets sista någorlunda vardagliga radioshow. Vi hörs nästa år.

Vi önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Julen varar väl till påska?

onsdag den 29 december 2010 Längd: 33 min 30 sek

Programmet lillejulafton 2010

lördag den 25 december 2010 Längd: 0 sek

Röker man för att man mår psykiskt dåligt eller mår man psykiskt dåligt för att man röker? Det var det där med hönan och ägget. Radiofontänen forskar i rönen om cigaretterna som påverkar oss alla.

Vill vi ha mer eller mindre jul? Med skridskoåk, tysk punk och hyrfilmer blir det en någorlunda vardaglig julshow.

Svart Narcissus - vi kollar klassisk, Oscarbelönad film

tisdag den 21 december 2010 Längd: 2 min 10 sek

Hur tillbringar vi vår jul? Många människor är ensamma och upplever julhelgen som tomhet. Andra blir barnsligt förtjusta. Att drömma sig bort, i längtan efter något annat eller till vila, är kanske en stor del av högtiden. Ett sätt vi gör det på är att titta på film. Uthyrning och inköp av DVD-filmer ökar kraftigt vid den här tiden. Radiofontänen tipsar om och recenserar en klassiker - Svart Narcissus här.
http://www.youtube.com/watch?v=CZRzcLK1Ar0

Programmet 16 december 2010

torsdag den 16 december 2010 Längd: 0 sek

Drevs konstnären Carl Fredrik Hill av skam? Radiofontänen fortsätter att gräva i begreppen skuld och psykisk ohälsa. Isolering, föräldrar och avståndstagande bidrar till skuldkänslor. Kan man krama en snöboll av all skuld och kasta bort den?

Vi tittar på film, gammal film. Var det bättre förr?

Västgötahistorier, dikter och luciafirande för "gammalt folk". Ja, vi bjuder på en någorlunda vardaglig radioshow.

Programmet 9 december 2010

torsdag den 9 december 2010 Längd: 0 sek

Kan skam vara något positivt? Idag går Radiofontänen under jorden och undersöker hur vi skäms. Är det någon skillnad på kvinnors och mäns sätt att prata om psykisk ohälsa? Vad är det som orsakar våra skuldkänslor? Personligt och allmängiltigt blir det bakom mikrofonen.

Vad är en erfarenhetsexpert? Hur får man ihop teori och praktik inom socionomutbildningar? Vi svarar på det och reder ut begrepp som "brukare" och "case".

Poesi, skånska ord och Citytunnel gör dagens program till en hejdundrande, vardaglig show.

Programmet 2 december 2010

torsdag den 2 december 2010 Längd: 0 sek

Många personer i behov av samhällets hjälp tycker inte att de blir bemötta på ett bra sätt. Radiofontänen berättar om Malmö stads bemötandeprojekt. Vad är ett gott bemötande? Att känna sig vuxen och att inte få sina behov tyngda av skam?

Vi har varit på mobil riksutställning i en modifierad lastbil. Det är konst. Det är en videoinstallation av Candice Breitz om hur män och kvinnor skildras i populärkulturen.

Didgeridoo, kookaburra och gåtor i rekordfart gör Radiofontänen till ett någorlunda vardagligt radioprogram!

Programmet 25 november 2010

torsdag den 25 november 2010 Längd: 0 sek

Psykisk ohälsa är trendigt?! Kristin Nord, journalist på Sydsvenskan, gästar oss och berättar om tidningens artikelserie om människor med psykisk ohälsa. Är det svårt att få personer att berätta om sina erfarenheter? Finns det en större öppenhet i dagens samhället som kan motverka stigmatisering?

Mobbing angår alla. I dagens program berättar Fontänhusets medlemmar om sina minnen och lärdomar av att vara mobbad.

Radiofontänens reportageserie om hemlöshet och Malmös bostadssituation fortsätter. Hur är det att förlora sitt hem som ensamstående mamma?

Programmet 18 november 2010

fredag den 19 november 2010 Längd: 0 sek

Bostadssituationen i Malmö är problematisk för människor med psykisk ohälsa. Radiofontänen ger dig en personlig berättelse om utsatthet och hemlöshet. Vår reporter pratar med ansvarigt kommunalråd Carina Nilsson.

David Ershammar gästar oss och pratar om sitt arbete som Region Skånes strateg för psykiatri. Brukarinflytande är ett honnörsord i vården idag. Vad innebär det? Stämmer idealen med brukarnas egna erfarenheter?

Programmet 11 november 2010

torsdag den 11 november 2010 Längd: 0 sek

Vad är fattigdom? Vem är egentlig fattig i Sverige? Radiofontänen rapporterar från en konferens på Lunds universitet - och ger vårt perspektiv.

Vi har intervjuat Magnus Dahlberg, rektor på Apelgårdsskolan om deras arbete för att minska våldet på skolan och i samhället. Carina Lindkvist, Malmö stads psykiatrisamordnare, gästar oss och berättar om sitt arbete.

Livemusik, himmelsblått guldfirande och mycket mer gör dagens Radiofontän till en festlig och officiell invigningssändning.

Programmet 4 november 2010

torsdag den 4 november 2010 Längd: 0 sek

Ta fram rivjärnet och lyssna på Radiofontänens nybörjarkurs i husmanskost. Första lektionen med kocken Carsten är rårakor och stekt fläsk.
Casper filosoferar om naturvetenskapens roll i humanism och medmänsklighet. Elise gör reportage om Fontänhusets café med grön smiley och smilande gäster.
Radiofontänen blir veckans fullmatade liveshow med rapport från Dansbandskampen, åsikter på tvärs om monarkin och kungen, och bilder av Toscanas solvarma vinrankor.

Hur låter ångest?

torsdag den 28 oktober 2010 Längd: 0 sek

Ingen sändning i veckan, så i väntan på nästa fullmatade show med Radiofontänen bjuder vi på en ny del av enkätserien "Hur låter ångest?".

Vi hörs nästa vecka!

Programmet 21 oktober 2010

torsdag den 21 oktober 2010 Längd: 0 sek

I programmet blir det sagostund från Fontänhusets skrivarstuga. "Det var en gång en liten häst, som stod och gnäggade våldsamt mycket..."

Vi berättar om erfarenheter av att vara utsatt av våld här i Malmö och tipsar om olika brottsofferjourer.

Det blir en rapport om hur Fontänhuset bidrar med våra medlemmars erfarenhet till olika kurser på flera universitet i Sverige.

Livemusik, nobelprisspekulationer, roliga historier och västgötska skrönor gör det till en alldeles vanlig timme med Radiofontänen.

Ibland är inte alla sladdar där de ska vara...så tyvärr är inte hela början av programmet med.

Programmet 14 oktober 2010

fredag den 15 oktober 2010 Längd: 0 sek

Programmet handlar om hur ångest låter. Som skrik eller tystnad? Hur skulle du beskriva ångest? När programledarna ställer frågan till publiken säger en att panikångest är som en elefant som sätter sig på magen och sen går allt åt helvete".
Våra reportrar tar reda på vad malmöpolitiker vet om Fontänhuset och intervjuar författaren Arvid Lagercrantz om sina memoarer "Mitt galna liv" - om sina erfarenhet av psykisk ohälsa.
Programledarna talar med medlemmar i Fontänhuset om vad man kan göra åt att bryta en stigmatisering som ofta drabbar psykisk sjuka i samhället; om att aktivt arbeta med människors attityder.
"House of the Rising Sun" spelas på gitarren, mycket musik och Radiofontänen är ett program som görs av personer med erfarenhet av psykisk ohälsa.
Lyssna på Radiofontänens sändning: