Radiofontänen 2011

Programmet 29 december

torsdag den 29 december 2011 Längd: 0 sek

Vad ska du avlägga för nyårslöften i år? Kommer du att hålla dem? Verkar joggingturen lika lockande i snålblåsten på nyårsdagen som den gör när champagnen bubblar fem i tolv på nyårsafton? Tabula rasa. Är det vad vi önskar oss av det nya året? Radiofontänen sparkar ut 2011 och omfamnar 2012 med ett fullmatat nyårsprogram.

Vill du inte äta den maffiga standardiserade nyårssupén? Testa vår jordärtskocksoppa. Hur står det egentligen till med vår moral när vi rannsakar vårt år? Kanske vi borde sätta upp mål inför det nya året istället för att avge löften? Och när vi ser oss i förändringens spegel kanske ställa oss den enda vettiga frågan - vad kan just jag göra?

Med svettiga praktikanter, yrvakna tekniker och bubblande Pommac önskar vi på Radiofontänen ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!

Programmet 22 december

torsdag den 22 december 2011 Längd: 0 sek

Nu är det jul igen! Mer jul är en gammal juldänga och Radiofontänen tar den på orden.  Hur upplever just du julen? För många är den en symbol för familj och tillhörighet, för andra är julen ensamhet, sorg och traumatiska minnen. Det personliga perspektivet står i fokus när vi idag tar ett helhetsgrepp om årets största helg och lotsar er igenom stundande julpsykoser.

Och hur är det egentligen med tomten? Var bor han? Slutar vi någonsin att tro på honom? Radiofontänen söker upp Malmös egen tomte och kollar läget så här dagarna innan dopparedagen.

Jultokiga programledare, en julmustig publik och ett freudianskt förhållande till tomten - ja, det är ju så man storknar! Eller kanske helt enkelt en någorlunda vardaglig radioshow?

Från oss alla till er alla - en riktigt god jul!

Programmet 15 december

torsdag den 15 december 2011 Längd: 0 sek

Tror du på spöken? Det gör vi. Eller kanske inte. Idag diskuterar vi andar, gengångare och hjärnspöken. Är det bara barn som är rädda för spöken? Hur påverkar vår tid och kultur vår syn på rädslor och vidskepelse? Är spöket kvinnan från Pakistan eller den schizofrenes ångestdemon? Radiofontänen agerar medium och försöker reda i det funktionella behovet av spöken.

Är Lucia ett spöke? Genom århundraden vandrar hon genom våra vintermörka hem. Vem var hon?

Givetvis fortsätter vi nedräkningen inför en av våra mest rituella traditioner. Just det - julen. Idag är turen kommen till julklappen och julklappsrimmet. Du rimmar väl, kära lyssnare? Om inte kanske du är en fena på att knäcka rim. I så fall ska du vara med nu: "Sitta skönt och stilla, det är inte illa. Att komma in i andras sinne kan för hela livet bli ett minne." Maila oss svaret på radio@fontanhuset.se så kan du vinna klappen som göms i rimmet.

Spökhistorier, telepatiska tvillingar och en metallisk klang av Bond - behöver vi säga något mer?

Programmet 8 december

fredag den 9 december 2011 Längd: 0 sek

Tänker du positivt? Kan 65 000 positiva tankar förändra ditt liv? Och om du befinner dig på botten, räcker det att förändra dina tankemönster för att må bättre? Radiofontänen ger sig i kast med de mentala aspekterna av rehabilitering. Och försöker reda ut begreppet positiva affirmationer. Kan de hjälpa? Och vad f-n betyder det egentligen? Dianova har arbetat med rehabilitering av och stöd till missbrukare i många år. Vad ger de för verktyg till självhjälp? Och kan en resa utomlands verkligen fungera som behandlingsform? Lisa Pollini Lundberg besöker oss och pratar behandlingsfaser och massmedial hantering. Kära lyssnare, blir det någon jul i år? Vet du när den första rapporterade svenska julgranen iakttogs? Hur viktigt är det egentligen med traditioner? Som din vänliga grannradiostation gräver vi vidare i julfrågan. Krokfingrade tekniker, stresståliga programledare och skrikande spädbarn - Radiofontänen i en traditionsenlig skepnad!

Det är inte snön som faller...

torsdag den 1 december 2011 Längd: 0 sek

Programmet 24 november

torsdag den 24 november 2011 Längd: 0 sek

Behöver du medicin? Kanske behöver du ett recept på fysisk aktivitet? I tio års tid har man kunnat få ett sådant utskrivet vid behov. Men hur funkar det egentligen? Kan vem som helst få det? Och är det verkligen så lätt att använda det? Radiofontänen kastar sig som vanligt in med hull hår. Maria Bjerstam, ansvarig för FAR (fysisk aktivitet på recept), gästar oss för att tydliggöra och svara på frågor. För vad är egentligen skillnaden på ett vanligt gymklippkort och ett recept?

Carl Milles skulpterade majestätiska och kraftfulla konstverk. I Malmö kan man till exempel låta sig hänföras av den bevingade hästen Pegasus. Men är konstnären och den konst han eller hon skapar samma sak? Och hur ser vi på konst då vi upptäcker att konstnären vi trodde oss beundra har värderingar vi själva inte kan stå för?

Tavlor av Hitler, Lars von Trier och advent inom loppet av fem minuter - en någorlunda vardaglig radioshow!

Programmet 17 november

torsdag den 17 november 2011 Längd: 0 sek

Tycker du att man ska kämpa mot miljöförstöring? Tar du bilen till jobbet varje dag?  Tycker du att barn ska ha cykelhjälm? Har du det? Radiofontänen tar ett nackgrepp på dubbelmoralen, den lilla och den stora. I politiken och finansens värld och i din närmsta vardag. Hur bemöter vi egentligen varandra i samhället? Ibland undviker vi kanske sanningen för att underlätta mötet.

Det finaste språket är kroppsspråket. Håller du med? Vi pratar språk och minnen och hur det känns att vara ett grodyngel som föredrar amerikanska beatniks framför Bibeln och Kalevala.

En bro byggd av plåtburkar, göteborgshistorier och Spaniens fall - ja, detta är Radiofontänen!

Programmet 10 november

torsdag den 10 november 2011 Längd: 0 sek

Ska du äta gås ikväll? Och till det lite blo...förlåt, svartsoppa? Radiofontänen firar Mårten Gås och  undersöker om Malmöborna gör detsamma. Maila oss och berätta om dina bästa och värsta gåsmiddagsminnen!

Vart tar Unga Vuxna med psykisk ohälsa vägen? Kanske åker de till Stora Sköndal utanför Stockholm. Det gjorde i alla fall vi. Och hamnade på organisationen Fontänhusets nätverksträff för unga som mår psykiskt dåligt. Hur rehabiliterar man sig som ung? Kanske är arbete i projektform ett sätt? Vi kryssar mellan seminarier, musikfestivaler och Gotland Runt.

Recensioner, livesång och kampsportande programledare - sensei Radiofontänen ger dig ett rejält Uchi-Mata!

Programmet 3 november

torsdag den 3 november 2011 Längd: 0 sek

Kommer Sverige att vara jämställt år 2014? Och vad gör en jämställdhetsintegrerare? Radiofontänen är ju som vanligt vetgiriga och vi har därför bjudit in en sådan. Anders Eriksson från Malmö Kommun gästar oss och berättar hur man arbetar för att sprida jämställdhet i kommunen.

Vad skrämmer dig? Är det så att vi faktiskt har ett behov av att bli skrämda? Det är Halloween-tider och vi pratar om skräck. Är Dracula god eller ond? Eller är han ett tomt kärl, en symbol som vi projicerar vår egen godhet eller ondska på? Förändrar tiden vår syn på gott och ont? Vi funderar på vem som egentligen bestämmer vad som är vad.

Intellektuella diskussioner, gayklubbar i Los Angeles och Schmetterlings - ja, kära lyssnare, du förstår vart du kommit!

Måste sport göra ont?

torsdag den 27 oktober 2011 Längd: 0 sek

Programmet 20 oktober

torsdag den 20 oktober 2011 Längd: 0 sek

Uppstoppade schizofrena och mumifierade manodepressiva! Idag åker vi till Trelleborg och går på utställning om psykets historia. Hur länge har vi pratat om vårt psyke? Hur påverkar tiden vår uppfattning om vad som är normalt och inte?

Känner du någon som lider av psykisk ohälsa? Är du rentav anhörig till någon som är drabbad? Hur stöttar vi dem som ska stötta? Radiofontänen besöker Anhörigas Dag och i studion diskuterar vi en viktig och marginaliserad grupp.

Hur många Östersjöar finns det egentligen? Hur firar metalband sina födelsedagar? Hur kommer du ihåg dina lösenord? Kan Tarot-kort verkligen hjälpa oss att sia om framtiden? Ja, ni hör själva - en någorlunda vardaglig radioshow!

Programmet 13 oktober

torsdag den 13 oktober 2011 Längd: 0 sek

Idag sänder vi från Malmö Högskola, Hälsa och Samhälle! Och vi pratar normer - i kubik. Kalle Lind, kulturarbetare och komiker, gästar oss. Om man skämtar om det som är svårt att prata om, är det då lika svårt att skämta om det? Och kanske just därför nödvändigt? Har komikern samma rätt till alla ämnen som Janne Josefsson?

Vi ger oss på att försöka definiera normer, och tar hjälp av Lunds Universitet och Malmö Högskola. Och möter olika uppfattningar om hur samhället förändras. Oskar Krantz, forskare, besöker oss och pratar klädkoder, könskoder och Facebook.

Känner du för att spy på kändisar? Ska du alltid vara kåt och glad? Vilka normer sätter samhället egentligen för dig som individ? Kan din längtan bort från ett Svensson-liv leda dig in i ett missbruk?

Tro det eller ej - Radiofontänen ger dig svaren!

Programmet 6 Oktober

torsdag den 6 oktober 2011 Längd: 0 sek

Vet du vad en brukare är? Vi vet. Susanna Agerius, Malmös egen "världspsykiatrigeneral" vägleder oss vidare genom olika begrepp och förkortningar.  Ett tema är bemötande något som gäster och programledare på Radiofontänen tar pulsen på

1340 besökare hade Malmö Fontänhus på gallerinatten. En del av den stora skara som var ute och spatserade denna varma septembernatt.Vår reporter gör några nedslag i vimlet

Dataspels-rescensioner och skräckfilmer som sömnpiller samt liveframträdande. Med andra ord Radiofontänen har sänt igen

Programmet 29 september

torsdag den 29 september 2011 Längd: 0 sek

Har du svårt att uttrycka dina känslor?  Det har inte Radiofontänen. Idag pratar vi känslor, i det stora och det lilla, allmängiltigt och personligt. Kan man sätta ord på obegripliga händelser, som Utöya i Norge? Hur agerar vi gentemot andra människor? Vad kommer först - trakasserierna eller den psykiska ohälsan? Vi vänder ut och in på vårt känsloliv.

Under Gallerinatten i Malmö anordnades projektet "Konstnären tar Dig till konsten", ett försök att utnyttja det offentliga rummet och skapa en deltagarkultur. Vi får besök av två medlemmar från Fontänhuset, som arbetade tillsammans med konstnären Henrik Lund Jörgensen. De berättar om hur arbetet fick dem att använda och bearbeta personliga upplevelser.

Kinamat i Osby, svart skräckjul och känslosamma programledare - kort sagt, en någorlunda vardaglig radioshow.

Kommunala datortips?

fredag den 23 september 2011 Längd: 0 sek

Programmet 15 september

torsdag den 15 september 2011 Längd: 0 sek

Vad gör du på din fritid? Är det viktigt med en aktiv fritid? I Malmö finns det 850 registrerade föreningar. Är du med i någon av dem? Och vad är egentligen fritid? Idag ägnar vi programmet åt att prata om - ja, just det, vi pratar såklart fritid!

Vi reser till Italien, vi kollar film, vi går på loppis. Dessutom diskuterar vi föreningsengagemang. Kan det skapa identitet och slipa din personlighet?

Och kräver fritid arbete?

Kannibaliska hillbillies, Amnesty och irländska helgon - Radiofontänen tar dig med till de outforskade vidderna!

Film, våld och fritid

tisdag den 13 september 2011 Längd: 0 sek

Programmet 8 september

torsdag den 8 september 2011 Längd: 0 sek

Tror du på ett liv efter detta? Tror du på Gud? Enligt färska siffror är 45% av Sveriges befolkning ateister. Vad är du? Idag tar Radiofontänen ett grabbatag om begreppet andlighet och vi blir nästan hällörade på kuppen. Men måste andlighet vara kopplat till religion? Vad är tro egentligen till för?

Vi hinner också med en avstickare till Simrishamn och går på konstutställning. Är konst en form av andlighet?

Dalai Lama, hebreisk sång och liveartister - Radiofontänen kastar sig handlöst ut i etern!

Diamanter för evigt, Radiofontänen på torsdagar

torsdag den 1 september 2011 Längd: 0 sek

Programmet 25 augusti

torsdag den 25 augusti 2011 Längd: 0 sek

Malmöfestivalen är i full gång och vi har begett oss ut i folkvimlet för att smaka på godsakerna som bjuds.  Skånsk sushi kontra texasburgare. Vad skulle du välja? Skriv till oss och berätta om din bästa matupplevelse på festivalen. Vi på redaktionen är nyfikna och vill gärna veta!

Vi får direktbesök från festivalen i form av Lillemor Jonsson, som är engagerad i swingtältet och jazz i Malmö. Skådespelaren, tillika teaterledaren, Bo Jonsson gästar oss och vi frågar honom hur det är att leda teater för människor med psykiska funktionshinder.

Dagens show var för första, men inte sista, gången öppen för alla! Ni som missade att vara med oss idag kommer att få fler chanser längre fram.

Livemusik, skräckfilmsrecension och en massa festivalsnack - detta är Radiofontänen!

Programmet 18 augusti

fredag den 19 augusti 2011 Längd: 0 sek

Vilket jävla väder! Är det fult att svära? Eller fyller svordomar en viktig funktion och kan de rentav fungera som språkberikare? Forskare menar att man lättare uthärdar smärta genom att kläcka ur sig svordomar. Vad tror du? Radiofontänen funderar och diskuterar.

Vi fortsätter prata Facebook och kastar oss ut på stan för att höra "Varför just du har Facebook". "Det var roligt då", eller "För att alla andra har det", är några av de svar vi får ta del av. Hursomhelst fortsätter mediefenomenet locka till sig folk och varje dag tillkommer ca 250.000 nya användare världen över.

Vespor, diktläsning och datortips, med andra ord en någorlunda vardaglig radioshow!

Och, kära lyssnare, lägg den 25 augusti på minnet. Nästa torsdag klockan 14 öppnar vi upp dörrarna för er. Ta en paus i festivalandet, kom in och drick kaffe med oss och ta del av showen!

Programmet 11 augusti

torsdag den 11 augusti 2011 Längd: 0 sek

Har du haft det bra i sommar? Har du längtat efter oss? Badat mycket? Vi besöker ett av Malmös riktiga dragplåster - Kallbadhuset på Ribersborg. Med husets historik i bakfickan smyger vi in och frågar ut de kvinnliga gästerna vad det är de uppskattar så mycket. Och får reda på att de längtar efter vintern!

Har du Facebook?  Är 153 vänner på nätet överförbart IRL? Kan internet vara ett sätt motverka sociala fobier? Radiofontänen dyker ner i gungflyt sociala medier och undersöker olika sätt använda dem.

Vi får besök av konstnären Efi, som pratar om hur måleriet tar henne till andra platser och andra världar, vi vandrar i ångestparader och tar strid med tekniken.

Vi låter ridån falla och kliver fram i rampljuset. Radiofontänen är tillbaka!

Svamp

onsdag den 27 juli 2011 Längd: 0 sek

Hej igen!

Nu när gräspollensäsongen med alla dess nysningar har lagt sig skänker sommaren oss en ny gåva. Svampgisslet. Vad skall vi göra med alla dessa svampar som växer i skog och mark? Vår eminenta matreporter Felicia ger svaret. Vi äter upp dem. Här i form av svampsoppa i hennes regi.

Ni glömmer väl inte bort att våra livesändningar startar om två veckor!!!!!!

Låt er väl smaka/redaktionen

Katter finns dom

torsdag den 21 juli 2011 Längd: 0 sek

Hej igen!

Sommaren och semestrarna börjar lida mot sitt slut och då uppstår det ofta vissa problem, kanske inte för alla men för några. Vår hårt engagerade reporter Felicia slår här ett slag för alla våra försvarslösa vänner. Glöm inte att ni kan ratta in 89,2 och lyssna på en av våra repriser. Snart (om tre veckor), börjar vi med livesändningarna igen. Väl mött redaktionen!!!!!!

Mer teater åt folket

fredag den 8 juli 2011 Längd: 0 sek

Vi här på redaktionen hoppas att ni idag rattade in 89,2 och lyssnade på vårt repriserade radioprogram. Fler fantastiska repriser, fortfarande torsdagar mellan 14- 15,  kommer att sändas fram till den 11:e augusti då vi är tillbaka live.

En av våra medarbetare, Jan-Inge, har varit på Marsvinsholm i Ystad kommun. Där kan man både fika, socialisera sig och inte minst titta på teater...

En drömresa!?

onsdag den 6 juli 2011 Längd: 0 sek

Benny, en av våra medarbetare här på Radiofontänen, har gjort en riktig drömresa!

Eller vad säger du?

Programmet 30 juni

torsdag den 30 juni 2011 Längd: 0 sek

Sommar, sommar, sommar det är temat som genomsyrar dagens show.

Vi tar och kastar oss in i njutningarnas trivialiteter.

Sol, bad, mat och grillning, är det detta som vi vill ha under de varma semestermånaderna? Eller är kanske så att många njutningar inte är tidsbundna.

Vi ger tips, råd och rön kring hälsokostens mystik samt ytterliggare ett datortips, som väl kan komma till pass när vi ligger i hängmattorna med vår laptop.

En vacker sommardikt får rama in programmet, vårt sista liveprogram innan den 11augusti. Men förtvivla inte, vi kommer att sända repriser under sommaren och ett och annat nytt inslag kommer att smyga sig in här på hemsidan.

Ha en riktigt fin sommar önskar redaktionen på radiofontänen!!!

Programmet 23 juni

torsdag den 23 juni 2011 Längd: 0 sek

Hur hanterar företag anställda som drabbas av psykisk ohälsa? Skulle de anställa någon som är psykiskt sjuk? Vi får besök av Stefan Gram, företagsläkare, och diskuterar företagsperspektiv, ökning av utbrändhetssymptom och vad förebyggande vårdarbete innebär.

Ska vi vara rädda för den konstiga gubben med toarullen runt halsen? Ska vi gömma undan honom? Vart tar de personliga berättelserna kring psykisk ohälsa och arbete vägen? Radiofontänen låter de enskilda rösterna komma till tals.

Vad har datorer, hemtjänst och meloner med varandra att göra - absolut ingenting, eller allt. Detta är Radiofontänen som önskar er alla en riktigt glad midsommar!

Programmet 16 juni

fredag den 17 juni 2011 Längd: 0 sek

Vad är du rädd för? Ormar? Åska? Människor? Idag tar Radiofontänen ett helhetsgrepp på rädslor och fobier.
Vi besöker terrariet i Folkets Park,vi duckar för bin i badrummet, vi gömmer oss i åsksäkra bilar. Kan man se rädslor ur ett evolutionärt perspektiv? Skyddar rädslan oss för faror? Och vad gör vi för att komma över våra rädslor?
Vi besöker REBO i Malmö, ett behandlingshem för missbrukare. Hur många chanser bör man få för att komma ur sitt missbruk? Och hur hanterar man sin oro och rädsla för att komma tillbaka ut i samhället? Dikter, snabba frågor och rädslor i kubik.
Kort och gott - det är Radiofontänen!

Programmet 9 juni

torsdag den 9 juni 2011 Längd: 0 sek

Vad är en "slurry"? Idag pratar vi återvinning i Radiofontänen. Vad händer egentligen med soporna vi kastar? Vi träffar Roger på VA Syd som berättar om skruvning, rötkammare och matsortering.

Kan man återvinna människor? På Sopstationen i Malmö sysslar man faktiskt precis med det. Sedan flera år tas möbler och individer om hand och vi pratar med verksamhetens ledare Christer om mänskligt och materiellt miljöarbete.

Hur hanterar arbetsgivare dig som drabbas av psykisk ohälsa? På Hyllie Park funderar vi på detta tillsammans med verksamhetschefen.

Stigmabrytande teater, transskapande brutalrock och fullmatad olivdressing för sommaren - Radiofontänen bjuder upp till dans!

Programmet 2 juni

fredag den 3 juni 2011 Längd: 0 sek

Vad ska du göra i sommar? Värmen har kommit till Malmö och vi tipsar om aktiviteter och maträtter. Har du ätit ärtpesto? Har du varit i Grythyttan? Varifrån kommer egentligen sparrisen? Dessutom ger vi dig boktips för hängmattan. Allt, kära lyssnare, för att göra din sommar perfekt.

Snart har alla ett Facebook-konto. Även våldtäktsmän. Radiofontänen kastar sig mellan ytterligheterna och tar ett personligt och allvarligt perspektiv på vår tillvaro.

Livemusik, gåtor och sommarhälsningar till byggnader och datorer. Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshow!

Psykisk ohälsa och golf?

torsdag den 26 maj 2011 Längd: 0 sek

Frisk luft och sol i ögonen. Måste man vara rik för att spela golf? Kan man svinga golfklubban som rehabilitering? Ser normerna annorlunda ut för vad man får göra när man lider av psykisk ohälsa?

Idag är det ingen sändning men Radiofontänen fortsätter att diskutera hur vi egentligen ser på olika former av rehabilitering, dåligt mående och status.

Vad tycker du? Maila och berätta för oss!

Lyssna:

Programmet 19 maj

torsdag den 19 maj 2011 Längd: 0 sek

Är alla former av rehabilitering okej? Är det vettigt att åka på rehabiliteringsresa till Portugal för skattepengar? Kan man gå på sjukpenning och spela golf? Radiofontänen försöker reda ut begreppen.

Vart tar Malmös misshandlade och sexuellt utnyttjade kvinnor vägen med sina trauman? Vi besöker Projekt Karin och pratar med projektledaren Anna Norén.

Datorer, spel och golfhistorier ger dig, kära lyssnare, en fullmatad timme Radiofontänen!

Programmet 12 maj

torsdag den 12 maj 2011 Längd: 0 sek

Katastroferna avlöser varandra - globala, ekonomiska, personliga. Hur möter vi som människor katastrofer? Idag diskuterar Radiofontänen olika katastrofperspektiv. Karsten Erichs kommer hit och berättar om snöstormar, bandvagnar och eldsvådor.

Livet är svårt ibland. Hur hanterar vi personliga upplevelser av katastrofer? Hur får vi svåra händelser att stärka oss? Agneta Salomonson, präst, besöker oss och pratar om de svåra samtalen.

Inte nog med två gäster! Vi har också bjudit in Mia Berg, från Stilverket, för att prata mode. Vem bestämmer egentligen vad som är trendigt? Vilka signaler sänder vi ut med hur vi klär oss? Hur anlägger man ett genusperspektiv på klädsel?

Gäster i rasande fart, energiska programledare, viktiga lärdomar - Radiofontänen!

Programmet 5 maj

torsdag den 5 maj 2011 Längd: 0 sek


Hur har du det med dina fördomar? Kan du bryta dom? Hur då? Radiofontänen går på manifestation mot fördomar kring psykisk ohälsa. Fördomar börjar kanske alltid hos dig själv? Våra medarbetare pratar om egna upplevelser och sätt att möta varandra. Sedan spränger vi fördomarna i luften!

Kultur är ett sätt att motverka psykisk ohälsa. Kan man använda konst för att möta fördomar? Vi besöker konstutställningen "Switch" och talar med Malmös kulturkommunalråd Daniel Sestrajcic om vad kreativitet betyder för människor.

Det kontantlösa samhället och ballongdans mot fördomar. Ja, det är Radiofontänen!

Programmet 28 april

torsdag den 28 april 2011 Längd: 0 sek

Beroende? Ja, förmodligen. Kaffe, droger, kläder, musik, cigaretter, människor...ja, listan verkar kunna bli lång. Vi pratar om vad beroende är och om man kan bli kvitt det. Behöver vi ett nytt språk för att förstå oss själva och våra behov?

Går du på teater? I så fall kanske du har besökt Malmö Stadsteaters scen Hipp. Men visste du att elefanter och frikyrkor har dansat runt på teaterns golv? Jenny Månström berättar historien om en av Malmös stora teaterscener.

Påsken är visserligen över men den eviga frågan består: vad kom egentligen först, hönan eller ägget? Vi fortsätter att djupdyka i äggets värld. Nu i kulturell och historisk betydelse.

Betydelsen av nätverk, påklädning vid operationer och längtan efter sommar. Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshow!

Programmet 21 april

torsdag den 21 april 2011 Längd: 0 sek

Solskenspåsk! Radiofontänen laddar upp inför helgen med ett fullmatat program som fokuserar på ägget. Men varför firar vi egentligen påsk? Och varför äter vi tonvis med godis? Vi lotsar genom historik och personliga minnen.

Kan man verkligen tvätta en elefant med en halv kokosnöt? Vi reser till Sri Lanka och kollar in tefabriker, vattenfall, går igenom det politiska och religiösa läget och går på rejäl shoppingrunda.

Matematikrock, datorspel och barns rättigheter i en gyllengul omelett. Det är Radiofontänen som firar 25 program!

Glad Påsk!

Programmet 14 april

torsdag den 14 april 2011 Längd: 0 sek

Kultur som rehabilitering?  Receptbelagd kultur? På Fontänhuset i Malmö har man jobbat med de frågorna i många år. Vi intervjuar teaterledare, deltagare och kulturella eldsjälar om kulturens inverkan på psykisk ohälsa. Dessutom introducerar vi en alternativ konstrunda.

Alkohol, droger, kontroll? Hur hanterar samhället bäst dessa frågor? Radiofontänen fortsätter att djupdyka i de personliga upplevelserna av hemlöshet.

Kan hårdrock och sjömansvalser ha samma betydelse för minnet?

Inga skämt, bara blodigt allvar och kärlek - det är Radiofontänen.

Programmet 7 april

torsdag den 7 april 2011 Längd: 0 sek

Är psykoser könsneutrala? Lever människor med psykisk ohälsa kortare? Hur möter man en människa som har drabbats av psykos? Vi får besök av Jadwiga Lachowicz, områdeschef för psykoskliniken i Malmö, som pratar med oss om problem som är förknippade med psykisk sjukdom.

Vad leder till att en människa hamnar utanför samhällets skyddsnät? Kan man leva sitt liv med att samla tomburkar och sova under bowlinghallar? Hur överlever man i femton minusgrader på en parkbänk? Vi pratar om hemlöshet ur ett gatuperspektiv och var de forna vännerna tar vägen.

Dessutom möter vi våren och framtiden med majblommor och kärlek!

Radiofontänen kastar sig mellan ytterligheterna och bjuder på en någorlunda vardaglig radioshow.

Våren vs. kräksjukan

onsdag den 6 april 2011 Längd: 0 sek

Våren har kommit till Malmö, och vi på Radiofontänen vet vilken farlig tid det är. Vi börjar klä oss tunt, badar alldeles för tidigt och tror att sommaren är här. Man ska svettas in sommaren och frysa in vintern! Redaktionen vill härmed påminna om vad som hände många av oss för bara någon månad sedan. Och genom att minnas lämnar vi vintersjukdomarna bakom oss, vänder bladet och vandrar leende mot ljusare tider. Imorgon torsdag sänder vi live som vanligt. Titta in då! Lyssna på hur det kan gå:

Programmet 31 mars

fredag den 1 april 2011 Längd: 0 sek

Har du makt? Vill du ha makt? Och hur hanterar du den när du får den? Vi diskuterar makt och ansvar på olika nivåer och ur olika perspektiv - chefspositioner, familjerelationer och diktatorer som Gud; Facebook-revolutioner och kärleksmakt. Men vem äger egentligen makten? Lyssna och lär. Radiofontänen hjälper till att reda i begreppen.

Hur står det egentligen till med vår läslusta? Vi träffar bokhandlare Gudmun Hamrelius som leder oss genom de senaste decenniernas läsvanor. Och läser vi egentligen mer idag? Vi ger oss ut på stan och kollar.

Dessutom reser vi ut i Europa och tipsar om trevliga semestermål, träffar Crocodile Dundee och bjuder på en kakofoni av musikvariation!

Tati vs. våren

torsdag den 24 mars 2011 Längd: 0 sek

Programmet 17 mars

torsdag den 17 mars 2011 Längd: 0 sek

Kan man använda kultur för att skapa värdighet? Moomsteatern har arbetat i många år för att ge människor med funktionshinder en röst. Vi pratar med teaterns konstnärlige ledare, Kjell Stjernholm, om farliga idiotstereotyper och om vikten av att ses som ett subjekt. Om att kultur hjälper oss att arbeta för ett största möjliga gemensamma vi.

Hur har du det med din ärlighet? Är du alltid ärlig? Radiofontänen ljuger aldrig, men talar vi sanning? I vilket fall tycker vi att man ska försöka bemöta varandra på ett värdigt sätt och vi funderar på vad begreppen står för.

Lägg till livemusik, huvudstadsreportage och allmänt gnabb. Radiofontänen ger en någorlunda vardaglig radioshow.

Programmet 10 mars

torsdag den 10 mars 2011 Längd: 0 sek

Har du blivit utsatt för brott? Behöver du stöd? I Malmö finns något som heter Stödcentrum som jobbar med de här frågorna. Och hur mår man när man jobbar med utsatta människor? Katarina B Persson gästar oss och ledsagar oss genom problematiken.

Bekräftelse kan vara ett dubbeleggat svärd. Hur möter vi varandra? Är motstånd ett sätt att gå in i relationer? Radiofontänen betraktar och funderar.

Vi ger oss på att förklara vad Fontänhus är för något, och tar hjälp av en Örebroare. Det visar sig att det kanske inte är så lätt?

Musik från Glenn Miller till Laibach, vårkänslor och vad tusan gör man när man blir av med sina badbyxor? Javisst, det är Radiofontänen.

Programmet 3 mars

torsdag den 3 mars 2011 Längd: 0 sek

Håller egoismen på att ta över? Är narcissisten legio i dagens samhälle? Vi diskuterar, funderar och tar hjälp av grekisk mytologi och Freud för att reda ut vad narcissism egentligen betyder.

Det är bara att köra på! Är Malmö en mer egoistisk trafikstad? Har vårt konsumtionssamhälle skapat en mekanisering av människan? Vi går på bio och upptäcker att Tati diskuterade detta redan på 70-talet.

Rytande lejon, LSS-kunniga datorer och ekologisk hip-hop ger en någorlunda vardaglig radioshow.

Programmet 24 februari

torsdag den 24 februari 2011 Längd: 0 sek

Hur viktigt är det med fysisk aktivitet? Kan du träna dig frisk från psykisk ohälsa? Vi gör en djupdykning bland endorfin, serotonin och dopamin.

Snart får vi inte betala kontant på bussen. Vad tycker vi om det?

En av våra vetgiriga reportrar bekymrade sig över de hemlösas situation i vinterkylan. Därför begav han sig till stadsmissionen för att utreda vad dom gör åt saken.

Livemusik och konstbetraktelser sätter ytterligare en dimension på programmet.

"Pop" -inte bara musik

måndag den 21 februari 2011 Längd: 0 sek

Som ni säkert märkte, kära lyssnare, hade vi ingen sändning förra veckan. För att ni inte ska gå tomhänta härifrån presenterar vi nedan ett inslag där vår reporter reder ut vad "pop:en" är för något. På torsdag är vi som vanligt tillbaka i etern och då hoppas vi att ni är med oss och lyssnar.

Ekologisk Valentin?

måndag den 14 februari 2011 Längd: 0 sek

Årets stora kärleksdag är här och Radiofontänen passar på att skicka en varm hälsning till er alla. Men hur väl går egentligen globalisering, konsumtion och kärlek ihop? Vår reporter Anita kastade sig ut i verkligheten för att kolla läget. Och blev lite förvånad.

Programmet 10 februari

torsdag den 10 februari 2011 Längd: 0 sek

Är du kulturovan? I så fall bör du lyssna på dagens gäst, Alf Nilsson från Skådebanan. Tillsammans diskuterar vi kultur och dess effekter på människor. Och vad tusan är Skådebanan?

Hur ser situationen ut för unga med psykisk ohälsa i Helsingborg? Vi skickade ut några ungdomar för att kolla läget. Bland annat kom de tillbaka med en blå kamel.

Är det verkligen sant att män är sämre än kvinnor på att städa? Det är vad en svensk hjärnforskare hävdar. Radiofontänen fortsätter att undersöka stereotyper kring genusfrågor och vi ger oss ut på stan för att kolla vad folk tycker.

Mycket musik, många röster och åsikter ger en  fullmatad, någorlunda vardagligt fräsch radioshow.

Programmet 3 februari

torsdag den 3 februari 2011 Längd: 0 sek

Kan man skratta sig frisk? Måste man tycka något är kul för att skratta? Vi kollar vad skrattyoga är och träffar Jane Åkerman, certifierad skrattinstruktör, som berättar om sin egen resa ur ett dåligt mående.

Kanske behöver du bli bättre på att bekräfta dig själv? Eller är du förälskad i din egen image? I programmet tittar vi lite närmare på begreppet bekräftelse.

Enligt en färsk undersökning är 15 av 16 dödsfall vid trafikolyckor på övergångsställen orsakade av män. Radiofontänen går ut på stan och undersöker folks åsikter. Kör män sämre än kvinnor?

Skränig musik, giftiga ormar och biobesök gör dagens program till en någorlunda vardaglig radioshow!

"Tyck inte synd om mig, vad ni än gör!"

torsdag den 27 januari 2011 Längd: 0 sek

Ingen sändning idag, då vi stod tillbaka för andra aktörer. Som tröst sänder vi en liten betraktelse över livets orättvisor. Håll till godo.

Nästa vecka är vi tillbaka i etern. Så lyssna på 89,2 klockan 14.00. Då undersöker vi b.la hemlöshet, skrattyoga och ger en filmrecension. Dessutom blir det som vanligt musik och liveinslag.

Programmet 20 januari

torsdag den 20 januari 2011 Längd: 0 sek

Handbollsyra råder i södra Sverige.  Men är sportarrangemang egentligen viktiga för vår stad och våra invånare? Vi kollar och ger svar.

Hur hanterar polisen bemötandet av människor med psykisk ohälsa? Ett ständigt aktuellt och debatterat ämne. Vi får besök av vakthavande befäl från skånepolisen som redogör för erfarenheter kring problematiken.

Vad gör Malmöbor för att må bra psykiskt? Vad gör du för att må bra psykiskt? Radiofontänen undersöker och ger tips.

Följ med oss på inre och yttre resor, mer eller mindre påklädd

Programmet 13 januari

torsdag den 13 januari 2011 Längd: 0 sek

Tjugondag Knut och nu åker julen ut med kottar och allt. Men Radiofontänen består och levererar en ny fullspäckad radioshow.

Känner du dig ensam och isolerad? Kanske är du i behov av mänsklig kontakt? Radiofontänen får besök från Malmös kontaktpersonsverksamhet och får hjälp att reda ut begreppen. Och vem kan man egentligen lita på? Vad betyder tillit? Vi undersöker hur människor förhåller sig till varandra och om maskinerna verkligen är våra vänner.

Hur verklighetsnära är våra politiker? Radiofontänen föreslår en helt ny skattepolitik och bjuder dessutom på livemusik om ond bråd död.

Programmet 6 januari

fredag den 7 januari 2011 Längd: 0 sek

Nytt år och nya löften. Radiofontänen lovar att fortsätta ta upp viktiga ämnen, oviktiga ämnen och sådant som ingen annan tar upp. Kort sagt, att fortsätta vara en någorlunda vardaglig radioshow.

Men först summerar vi vår första höst någonsin. Till tonerna av nostalgisk musik tittar vi tillbaka och lyfter fram några av alla de inslag vi gjorde, bland annat hemlöshet, Citytunnel, Toscana, mobbing och humanism. Radiofontänen ger 2011 års första radioshow.